Американци сумњиче Пакистан да од њих крије атомски арсенал

Чудни неки савезнички односи, али нека и то дочекасмо

  • Пакистан наводно већ има око сто атомских бомби и више зазире да ће пасти у руке Американцима него исламским екстремистима па их – после ликвидације Бин Ладена – камионима `шетају` између 15 војних локација

          АМЕРИКАНЦИ  су осумњичили Пакистан – додуше, још не официјелно – да од Вашингтона и пентагона скрива колико има атомских бојевих глава. И да то чини тако што део свог атомског арсенала `шета` између својих најскривенијих војних објеката и полигона.

          Наводно Пакистанци своје а-главе `возикају` тешким камионима између 15 различитих локација, а то чине – према тврдњи једног неименованог функционера војне обавештајне службе САД - `са слабим или никаквим обезбеђењем`. При том су бојеве главе спремне за употребу, а не `у деловима`.

          Што је најиндикативније, Пакистанци се више боје – како је у свом чланку у "The Ally From Hell" ("Савезник из пакла") пишу Џефри Голдберг и Марк Амбиндер – да ће њихово атомско оружје пасти у руке декларисаним савезницима Американцима него `исламским екстремистима`.

          Незванично, Пакистан је последњих година удвостручио свој атомски потенцијал и сада наводно располаже са сто а-бомби.

          Односи између Вашингтона и Исламабада су се осетно погоршали након што су Американци на периферији пакистанског града Аботабада ликвидирали Осаму Бин Ладена. Ту ненајављену операцију су пакистанци доживели као грубо нарушавање и `савезничких односа` и свог суверенитета.

          Бела кућа сумњичи Пакистан да се недовољно енергично бори против ћелија Ал Каиде на својој територији, организације Џелалудина Хаканија и формације „Лашкар-е Таиба“, којима САД приписују бројне терористичке акције.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари