Американци у Баграму муслиманске свете књиге спаљивали „као смеће”

Антиокупационе демонстрације у Авганистану каквих досад није било

* Око 2000 демонстраната блокирало све улазе у војну базу и узвикивало „смрт Американцима”

         ИСПРЕД америчке војне базе у Баграму, у Авганистану, данас се окупило око 2000 људи протествујући због спаљивања великог броја муслиманских верских књига, а ерупцију револта је изазвала изјава америчких војника да „спаљују смеће” на шта су демонстранти реаговали блокирањем свих улаза у базу и повицима „смрт Американцима”.

         За то време се и у авганистанској престоници окупила група од неколико стотина људи захтевајући „одговорност за скрнављење Светих књига”.

         Ситуација је претила да ескалира насиљем када су војници из базе почели на демонстранте да испаљују гумене метке, а хеликоптери су их надлетали и бацали летке покушавајући да их натерају да се разиђу.

         Ахмед Захед, председник локалног савета, рекао је да су га увели у базу и показали му гомилу од 60-70 књига од којих су неке биле делимично нагореле, а већина је потпуно изгорела. Он није могао да процени тачан број спаљених књига.

         Током послеподнева се ситуација знатно смирила, а заповедник базе, генерал Д'он Ален упутио је званично извињење и наредио истрагу да би се видело како је до оваквог пропуста дошло и са надом да ће умањити штету:

         „Најискреније се извињавам председнику Авганистана, влади Исламске Републике Авганистан и, што је најважније, племенитом авганистанском народу. Истражујемо околности у којима је дошло до овог инцидента и чинимо кораке да осигурамо да се овакав пропуст не понови. Уверавамо вас да до овог инцидента није дошло намерно.”

         Генерал Ален се захвалио локалном становништву што је указало на пропуст и још једном обећао да ће предузети мере да грешка буде исправљена.

 

         Наташа Букоња

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари