Анкара тужи Тел Авив Хагу

Турска због Газе суспендовала војну сарадњу са Израелом

  • Нека одлучи Међународни суд правде, изјавио је шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу, додајући да се Анкара припрема за тужбу
  • Турска већ протерала израелског амбасадора из Анкаре и суспендовала сву војну сарадњу са Израелом. Званични разлог: одбијање Тел Авива да се јавно извини због напада у конвој турских бродова који су маја 2010. возили хуманитарну помоћ Гази

      УСРЕД растућих тензија између Анкаре и Тел Авива, Турска је у недељу је управо потврдила намеру да пред Међународним судом правде у Хагу тужи Израел за поморску блокаду Газе.

      Министар спољних послова Републике Турске, Ахмет Давутоглу, обелоданио је ову одлуку у недељу – само дан пред објављивање извештаја УН о израелском нападу на конвој бродова у међународним водама који је ишао за Газу 31. маја 2010. и проузроковао смрт девет особа у турској флотили, пренео је веб сајт Пакиста Ворлд Њуз (Pakistan World News).

      Извештај, који су саставили премијер Новог Зеланда Џефри Палмер и бивши колумбијски председник Алваро Урибе, одобрио је израелску блокаду Газе која је Палестинцима била наметнута непуних годину дана након убедљиве победе Хамаса на општим изборима 2006. године. А била је оправдана наводним „безбедносним разлозима“.

      Турска ће свој досије о блокади Газе предати Међународном суду у Хагу током наредне недеље, јављају турски медији. Званичници из Анкаре су раније најавили да ће главни циљ предаје досијеа бити изнуђивање истраге о нападу на хуманитарни брод за Газу.

      „Нека одлучи Међународни суд правде,” изјавио је Давутоглу, додајући да се Анкара припрема за тужбу. У међувремену, Турска је протерала израелског амбасадора из Анкаре и суспендовала сву војну сарадњу са Израелом. Званични разлог је одбијање Тел Авива да се јавно извини због упада у конвој турских бродова.

      Турски министар Давутоглу је такође обећао породицама настрадалих да ће их власти подржати уколико желе да туже Израел. „Уколико Израел настави да држи своју садашњу позицију, арапско пролеће ће изазвати јаку опозицију Израелу, као и дебату о ауторитарним режимим,” прокоментарисао је Давутоглу, сугеришући, можда, на „сиријски сценарио” и у Израелу.

      Давутоглу је такође обећао да ће предузети мере да се обезбеди „слобода навигације” у источном Медитерану, што аналитичари тумаче као намеру да се хуманитарним конвојима у будућности придружују као пратња оружане снаге Републике Турске, пише пакистанска штампа.

      У светлу вести или „пробних балона” о могућем искрцавању НАТО пакта на Западну обалу као гарант стварању нове палестинске државе, Турска би могла добити кључну улогу. Као регионални лидер и имплементатор НАТО-ве стратегије ширења на југ и југоисток.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари