БиХ двојицу миграната из Авганистана - потенцијалних терориста – протерује у Србију

НАВОДНО СУ ОПАСНИ ЗА БиХ, АЛИ НЕ И ЗА СРБИЈУ КОЈА ИХ ЈЕ ПОСЛЕДЊА РЕГИСТРОВАЛА

* О судбини још тројице Авганистанаца – који такође могу бити повезани са тероризмом – тек ће се одлучити

_______________________________________________________________

        ДИРЕКТОР Службе БиХ за послове са странцима Слободан Ујић истакао је да је, након вишемесечне истраге, коју је ова служба спровела заједно са међународним и домаћим безбедносним агенцијама, одлучено да двојица од пет миграната из Авганистана, који представљају потенцијалну претњу безбедности због тероризма, буду протерана у Србију.

        "Двојица за коју је установљено да су потенцијална претња за БиХ, биће испоручена у Србију где су пре уласка у БиХ последњи пут регистровани. С надлежним институцијама у Србији већ је постигнут договор о њиховом испоручењу јер према евиденцији агенција и институција у Србији они нису претња за ову земљу", рекао је Ујић.

        Свих пет миграната од дана евидентирања у фебруару смештено је под надзор у Имиграциони центар у Источном Сарајеву.

        Ујић је рекао да је процес провере информација био јако тежак, а да се предмети у вези с овим мигрантима приводе крају.

        "Дуготрајан је то процес јер ми не можемо деловати сами. Ту су укључене, осим међународних и наших безбедносних агенција, и државе порекла ових миграната. Пошто неки од њих долазе из ратом захваћених земаља дуго се чека на провере када пошаљемо биометријске податке", објаснио је Ујић.

        Служба за послове са странцима евидентирала је и под контролу ставила пет лица која се доводе у везу с тероризмом а налазиле су се међу мигрантима у БиХ још средином фебруара. Реч је о лицима пореклом из Авганистана која су у прва два месеца ове године пронађена на подручју Бихаћа и Сарајева.

        Осим двојице миграната који ће бити пребачени у Србију, за преосталу тројицу још није донесена одлука о евентуалном удаљавању с територије БиХ.

        "Постоји могућност да и они буду удаљени из БиХ, али ми можемо донети и одлуку да им се, ако остану у БиХ, ограничи кретање, односно изрекну блаже мере забране", рекао је Ујић.

        До сада је у БиХ, према евиденцији Службе за послове са странцима, регистрован улазак 43.000 миграната, а одлука о протеривању двојице миграната прва је такве врсте у БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари