Блискоисточни сукоб поново распламсава ратну политику САД према Ирану

ВАШИНГТОН ЖЕЛИ ДА РАТ У ГАЗИ ИСКОРИСТИ КАО ДЕТОНАТОР ЗА ЈОШ ВЕЋИ ПРОТИВ ТЕХЕРАНА

* Израел је 1982. године упао у Либан да би уништио палестинске формације које су имале базе у тој држави. Након тог рата и у контексту покоља, које су учиниле израелске окупационе снаге, Иран је подржао формирање шиитског Хезболаха ради супротстављања израелској окупацији јужног Либана. Израел је 2000. године повукао војску из Либана, дакле након 20 година после инвазије, а Хезболах се претворио у снажну војну, политичку и социјалну снагу у Либану и постао је озбиљна претња Израелу

* Године 2006, након више деценија израелске окупације палестинских територија, које су окупиране 1967. године, а и у контексту неуспелих мировних преговора, Хамас је победио Фатах, политичку фракцију Палестинске ослободилачке организације, на изборима за палестински парламент Газе. Уместо да отпочну дијалог са Хамасом, САД и Израел доносе одлуку да га униште у жестоком рату у појасу Сектора Газа 2014. године. Рат је довео до огромних жртава међу Палестинцима, до неописивих патњи и уништења инфраструктуре у сектору Газа која се мере милијардама долара. Ипак, ни то није довело до било каквог политичког прогреса

_____________________________________________________________

         Аутор: Борис ОРЛОВ

         РАТ у сектору Газа приморава Сједињене Државе да покрену још један велики рат на Блиском Истоку чији је главни циљ уништење Исламске Републике Иран.

         Сенатор републиканац Линдзи Грејем још је 7. октобра изашао са иницијативом да се у Сенату изгласа резолуција која ће омогућити Вашингтону да покрене ратну операцију против Ирана. Те речи сенатор је изговорио у директном преносу на америчкој телевизији NBC.

         Јастреб Грејем сматра да војна интервенција може допринети прекиду финансирања Хезболаха и Хамаса јер значајан део средстава ове организације добијају управо из Ирана.

         «Ако Хезболах као прокси сила Ирана масовно нападне Израел, процењујем да ће то бити егзистенцијална претња држави Израел» – сматра сенатор.

         САД дуже од века траже повод за војно уништење, у почетку Персије, а сада Ирана. Стално траже или стварају агресоре са којима се могу успостављати добри односи, а против утицајне исламске државе.

         У време Реганове администрације САД су подржавале Ирак и његов рат против Ирана током кога је Ирак употребљавао и хемијско оружје. Када се 1988. године овај конфликт коначно завршио, САД нису укинуле финансијске и трговинске санкције Ирану, па трају и до дан данас.

         Важан разлог за толико непријатељство Америке према Ирану је његова подршка Хезболаху и Хамасу, двема организацијама које су војна претња Израелу. Овде треба разумети историјски контекст.

         Израел је 1982. године упао у Либан покушавајући да уништи палестинске оружане формације које су имале базе у тој држави. Након тог рата и у контексту антимуслиманског покоља, које су учиниле израелске окупационе снаге, Иран је подржао формирање шиитског Хезболаха ради супротстављања израелској окупацији јужног Либана.

         Израел је 2000. године повукао војску из Либана, дакле након 20 година после инвазије, а Хезболах се претворио у снажну војну, политичку и социјалну снагу у Либану и постао је озбиљна претња за Израел.

         Осим тога, Иран подржава Хамас, сунитску радикалну групацију која негира право постојања Израела. Године 2006, након више деценија израелске окупације палестинских територија, које су окупиране током рата 1967. године, а и у контексту неуспелих мировних преговора, Хамас је победио Фатах, политичку фракцију Палестинске ослободилачке организације, на изборима за палестински парламент Газе.

         Уместо да отпочну дијалог са Хамасом, САД и Израел доносе одлуку да га униште у жестоком рату у појасу Сектора Газа 2014. године. Рат је довео до огромних жртава међу Палестинцима, до неописивих патњи и уништења инфраструктуре у сектору Газа која се мере милијардама долара. Ипак, ни то није довело до било каквог политичког прогреса.

          У контексту најновије агресије Израела против Хамаса, Америка поново покушава да распламса велики рат на Блиском Истоку чија жртва треба да буде Иран, а за те сврхе Американци поред ИСИС-а ангажују и свог старог савезника Израел.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари