Боки 13 поручио режиму Заева: Ако ме убијете у затвору – уследиће политички земљотрес

ИТАЛИЈАНСКИ ПОРТАЛ ОБЈАВИО НОВИ СНИМАК КОЈИ КОМПРОМИТУЈЕ И ТУЖИТЕЉКУ КАТИЦУ ЈАНЕВУ

* На саслушању у полицији наводно запретио: „Ако ме убијете у затвору пашће и многи политичари, а ту мислим и на Заева и његову владу. Имам доказе против Заева и државног врха. И све сам оставио на сигурном код мајке и на још неколико адреса

* Бојан Јовановски се наводно виђао и са страним дипломатама - амбасадорима Словеније и Велике Британије и другима

____________________________________________________________________

        ИТАЛИЈАНСКИ портал „La Verita“ објавио је нови снимак у вези са случаја "Рекет" у Северној Македонији и изнуђивања новца од бизнисмена Јордана Камчева у коме се поново чује глас шефице Специјалног тужилаштва у Скопљу Катице Јаневе.

        Македонски шоумен Бојан Јовановски, звани Боки 13, у случају "Рекет" оптужен је за изнуђивање преко милион евра од Камчева у замену за ослобађање од притвора, о чему би решење морала да потпише Јанева.

        У последњем снимку разговора, који објављује „La Verita“, чује се како Јовановски и Камчев разговорају о враћању пасоша бизнисмену како би могао да пословно путује у Турску.

        У том разговору, путем спикерфона, укључује се и тужитељка Јанева којој Боки 13 каже да је све у реду, да је све договорено и да су апсолвиране све нејасноће“.

        Такође, у разговору се чује како Јанева каже да је "веома заузета али да држи под контролом тужитељку Лиле Стефанову", за коју наводи да без ње не може ништа.

        Стефанова је тужитељка у Специјалном тужилаштву која води случај "Империја" у коме је један од оптужених и Јордан Камчев, због чега му је била одређена мјера притвора и одузимање пасоша.

        У разговорима се чује и како Боки 13 каже бизнисмену да ће се срести с македонским премијером Зораном Заевим, за кога каже да је упознат са његовим случајем.

        Тужитељка Лиле Стефанова, према изворима портала Плусинфо, позвана је следеће недеље да сведочи у скопском тужилаштву о случају "Рекет“.

Лиле Стефанова

        Стефанова је након објављивања ових снимака саопштила да су она и шефица Специјалног тужилаштва Јанева већ имале неслагање око случаја у који је умешан Камчев, истакавши да је Јанева захтевала да се случај затвори плаћањем нанете штете држави, без затворских казни, што, иначе, кривични закон у Северној Македонији предвиђа.

        Јуче је и македонски новинар Бранко Геровски написао на порталу Плусинфо да је македонски премијер Зоран Заев био упознат са целим случајем, али да није реаговао благовремено, те да је сада касно за достојанствено решавање тог случаја.

        Боки 13 рекао је полицији на саслушању да има доказе против премијера те земље Зорана Заева и његових сарадника.

        Како је навео, доказе о умешаности у афери "Рекет" сачувао је на сигурном и то на више адреса, преноси београдски "Курир" позивајући се на неименовани извор.

        Јовановски се сумњичи за рекетирање бизнисмена Јордана Камчева од кога је узео 1,5 милиона евра у кешу како специјална тужитељка, штићеница Заева, Катица Јанева не би поднела захтев за продужење његовог притвора.

        У четвртак је „La Verita“ објавила снимак који показује да је Боки 13 са својим пријатељем Зораном Милеским, који је исто ухапшен, узео од Камчева 1,5 милиона евра у кешу.

        Јовановски је на саслушању рекао, како наводи лист, да ће се у Македонији догодити политички земљотрес буде ли му се нешто догодило у затвору, као и да ће се отворити Пандорина кутија и да нико неће бити поштеђен.

        "Ако ме убијете у затвору пашће и многи политичари, а ту мислим и на Заева и његову владу. Имам доказе против Заева и државног врха. И све сам оставио на сигурном код мајке и на још неколико адреса. Ако ми се нешто догоди, ако ме убијете, обесите и то покушате да представите као самоубиство, будете ли ме овде тукли, мучили, застрашивали, у Македонији ће бити политички земљотрес", рекао је Боки 13 на саслушању.

        Лист преноси, позивајући се на изворе у Северној Македонији, да те претње нису наивне и да су у игри "озбиљни људи и огромне паре", јер је Боки 13 рекетирао многе, а да је овај случај само "врх леденог брега".

        "Виђао се са министром полиције Оливером Спасковским и градоначелником Скопља Петре Шилеговим, као и Александром Кирацовским, бившим генералним секретаром СДСМ, странке на чијем је челу Зоран Заев. Он је одржавао везе и са градоначелником Куманова Максимом Димитријевским", рекао је извор листа.

        Како се наводи, Јовановски се виђао и са страним дипломатама, попут амбасадора Словеније, Велике Британије и другима.

        Јовановски је смештен у "хашко одељење" затвора у Скопљу где нема луксуза на који је навикао - изолација је лоша, а ћелијама је неопходна реконструкција.

        Он ћелију дели са једним притвореником, због безбедносне процене да не треба да буде издвојен.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари