Чавушоглу: Ердоган не одустаје од намере да организује самит Турске, БиХ и Србије

У САРАЈЕВУ: „КОМЕ СЕ СВИЂАЛО ИЛИ НЕ СВИЂАЛО –ДОДИК ЈЕ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ“

* Мевлут ЧАВУШОГЛУ: Турска ће наставити да пружа снажну подршку суверенитету, територијалној целовитости и стабилности БиХ, као и њеној оријентацији према Европској унији и НАТО

* „У 2021. години, нвео је шеф турске дипломатије, остварен је циљ од милијарду долара у обиму спољнотрговинске размјене. За ову годину желимо подићи то на виши ниво

_______________________________________________________

          МИНИСТАР иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу рекао је данас у Сарајеву да турски председник Реџеп Тајип Ердоган има намеру да организује трилатерални самит Турске, БиХ и Србије и да је српска страна већ изразила спремност.

          - Ова наша посета у пет балканских земаља показатељ је важности коју придајемо регионалној стабилности. БиХ је кључна у погледу стабилности у региону и зато не можемо дозволити нове тензије у БиХ и сви се требају одговорно понашати - поручио је Чавушолу.

          Поручио је да ће Турска наставити снажну подршку суверенитету, територијалној целовитости и стабилности БиХ, као и њенoj оријентацији према Европској унији и НАТО.

          - Настављамо да реализујемо активности у правцу јачања стабилности и развоја БиХ и сматрамо да то доприноси и регионалном просперитету - закључио је Чавушолу.

          На питање о медијским наводима да је на његовом састанку с Додиком у Истанбулу 14. јуна разговарано о идеји састанка лидера Турске, БиХ, Србије и Хрватске, Чавушолу је казао да је Турска била предводник иницијативе успоставе трилатералних механизама зарад успоставе и очувања стабилности у БиХ и на западном Балкану.

          - За добробит стабилности и развоја БиХ Турска је спремна на подршку и учешће у свим билатералним и мултилатералним политичким, економским и другим иницијативама које су прихватљиве свим странама и стално подстичемо стране у том правцу - рекао је Чавушолу.

          Додао је да је став Турске веома јасан у односу на ситуацију у БиХ те је додао да је Додик један од три члана Председништва БиХ, свиђало се то неком или не.

          - Ми се без прављења разлика састајемо са свим члановима Председништва БиХ. На исти начин разговарамо са свима. Када су у питању неке одлуке и кораци које су власти Републике Српске направиле у последње време и када је у питању очување политичког и територијалног интегритета БиХ - ту је наш став увек јасан и увек на исти начин изнесен свим странама са којима разговарамо. У том контексту смо и на последњем састанку Додику изнели јасне и недвосмислене поруке. И мало пре сам рекао, ми говоримо о састанцима у форматима који су прихватљиви свим странама. У контексту стабилности и сигурности БиХ Турска ће без икаквих наметања подржати све формате које сви у БиХ и или регији прихвате - рекао је Чавушолу.

          Он је закључио да је и јуче у Загребу јасно рекао да све активности и напори који се улажу на очувању јединства, заједништва, стабилности и сигурности БиХ ће бити у потпуности подржани од Турске.

          Истакао је да се односи Турске и БиХ развијају у бројним сегментима и најавио наставак сарадње у политичком, економском и војном смислу.

          - У 2021. години остварен је циљ од милијарду долара у обиму спољнотрговинске размене. За ову годину желимо подићи то на виши ниво - рекао је Чавушоглу након сусрета са министром иностраних послова у Савету министара Бисером Турковић.

          Он је додао да турске компаније улажу значајан новац у БиХ.

          Чавушолу и Турковић су након састанка потписали потписали Споразум између Савета министара БиХ и Владе Републике Турске о обављању доходовне делатности издржаваних чланова особља дипломатских мисија и конзуларних уреда те Меморандум о разумевању између министарстава иностраних послова БиХ и Турске о размени дипломата.

          Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари