„Црвене линије“ за трећу интифаду

Палестинци се припремају за маршеве подршке свом захтеву за државношћу

  • Око сваког израелског насеља на Западној обали већ су повучене „црвене линије - ако Палестинци пређу те линије, војска ће прво пуцати у ваздух или ће им пуцати у ноге
  • Широм Израела, мобилисано око 28.000 полицајаца, а Јерусалим је једна од централних тачака операције. Многи страхују да би главни сукоби могли избити баш тамо

      ПАЛЕСТИНЦИ, који се припремају за маршеве подршке захтеву за државношћу у Уједињеним нацијама средином септембра, могу добити и оно на шта нису рачунали: Израел је својим снагама безбедности и цивилној гарди у насељима на Западној обали дао дозволу да пуцају на демонстранте, јавља сателитска телевизија Русија данас (Russia Today).

      Палестински организатори маршева убеђују да ће окупљања бити мирна и да се неће приближавати кућама израелских досељеника на Западној обали, али се Израел спрема за сваки случај. Стога се по улицама већ говори о „трећој интифади“ која ће можда бити исто толико крвава и жестока као и прве две.

      Уз помоћ војске, око сваког израелског насеља на Западној обали већ су повучене „црвене линије“, изјавио је Шломо Вакнин, израелски официр безбедености, преноси Асошијетед Прес (Associated Press).

      Ако Палестинци пређу ту линију, војска ће прво пуцати у ваздух или ће им пуцати у ноге. Међутим, ако у близини не буде војника, цивилна гарда насеља може преузети иницијативу и реаговати, додао је Вакнин.

 

      Са неких 400.000 досељеника, који живе тик уз 2,5 милиона Палестинаца на Западној обали, становништво на обе стране предузима превентивне мере како би се заштитило од  насиља, јавила је новинарка Русије данас, Пола Слајер (Paula Slier).

      Већ неколико месеци израелска војска припрема операцију под именом „Летње семе“ која се тренутно налази у завршној фази. Цивилна гарда свих насеља је прошла интензивну обуку и  учествује у вежбама раме уз раме са редовним трупама.

      Само на полицијску обуку је потрошено неких 20 милиона долара. Широм земље, мобилисано је око 28.000 полицајаца, а Јерусалим је једна од централних тачака операције. Многи страхују да би главни сукоби могли избити баш тамо.

      Масовне демонстрације су планиране за време одржавања 66. Генералне скупштине Уједињених нација која је заказана за 13-20. септембар, а Палестинци се надају да ће њихова држава бити званично призната.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари