Чувајмо се, Меркел успоставља немачку империјалну моћ!

БИВШИ ПОЉСКИ ПРЕМИЈЕР КАЧИЊСКИ ОБЈАВИО КЊИГУ КОЈУ БИ ТРЕБАЛО ДА ОБАВЕЗНО ПРОЧИТА ТАДИЋ

 Меркел и Качињски

  • Јарослав Качињски објавио књигу „Пољска мојих снова“ у којој, поред осталог износи сумњу да немачка канцеларка Ангела Меркел „покушава да учврсти немачку власт над Пољском“
  • Меркелова припада генерацији немачких политичара који поново желе да успоставе немачку империјалну моћ, написао Качињски упозоравајући на велики број немачких улагача на западу Пољске 
  • Могло би да се догоди да се једног јутра пробудимо и затекнемо Пољску знатно мању, написао качињски алудирајући на некадашње освајање западних подручја Пољске од стране Немачке
  • Највише узбуђења и оспоравања изазвала ова реченица која је схваћена као директан напад на Ангелу Меркел: „Да једна бивша држављанка ДДР постане немачка канцеларка, сигурно није пуки случај“
  • На питање новинара да ли је мислио на заверу Штазија, Качињски је одговорио: „Госпођа Меркел зна шта мислим“

        ВАРШАВА, (ФоНет) - У Пољској, у којој се одржавају парламентарни избори, један од кандидата је подигао велику прашину својим скандалозним изјавама о немачкој канцеларки Ангели Меркел, тврдећи да ју је на власт довео Штази.

        Међу групама и особама "које су гладне скандала“ и контравезних тема је ексцентрични милионер Јануш Паликот.

        Његова нова странка „Покрет подршке Јанушу Паликоту“, према најновијим истраживањима, не само да има добре изгледе да освоји пет одсто гласова, колико је потребно за улазак у парламент, већ је могуће да ова странка постане и трећа политичка снага у земљи.

        Јавни наступи Паликоту већ дуже време осигуравају велику пажњу и симпатије – углавном код млађих, либералнијих гласача, који се и према цркви односе врло критично.

        Паликот се тако пре извесног времена појавио у јавности у мајици са натписом „Ја сам педер“, апелујући тиме на више толеранције према хомосексуалцима, а легендаран је и његов протестни наступ против сексуалног насиља полицајаца према женама, када је током говора у рукама држао пластични пенис.

        Најновија истраживања такође показују да би већину гласова требало да добије либерално-конзервативна странка „Грађанска платформа“ (ПО) и то око 30 одсто. На њеном челу је премијер Доналд Туск.

        Национално-конзервативна странка „Право и праведност“ (ПиС) Јарослава Качињског могла би да освоји око 20 одсто гласова.

        Али, будући да за сада ни једна од странака не може да рачуна на сигурну и апсолутну победу, у последњим данима уочи парламентарних избора, странке су настојале су да мобилизују оне који су још увек неодлучни најразличитијим методама.

        Једна од, могло би се рећи, најшокантнијих или барем најчуднијих је стратегија за коју се одлучио управо Јарослав Качињски.

        Наиме, ових дана у Пољској је објављена његова књига под насловом „Пољска мојих снова“. Аутор између осталог износи сумњу како немачка канцеларка Ангела Меркел „покушава да учврсти немачку власт над Пољском“.

        „Меркелова припада оној генерацији немачких политичара који поново желе да успоставе немачку империјалну моћ“, пише Качињски. Он се осврће и на ситуацију на западу земље у којој је велики број немачких улагача. И они су пољском политичару својеврсни „трн у оку“. „

        Могло би да се догоди да се једног јутра пробудимо и затекнемо Пољску знатно мању“, пише аутор алудирајући на некадашње освајање западних подручја Пољске од стране Немачке.

        Изјава која је изазвала највећу лавину коментара је лични напад на Ангелу Меркел. „Да једна бивша држављанка ДДР постане немачка канцеларка, сигурно није пуки случај“, пише Качињски.

        Према мишљењу многих, он је тиме хтео да алудира на „заверу“ некадашње тајне службе ДДР, такозвани Штази. На питање новинара да ли је заиста тако мислио, Качињски је одговорио: „Госпођа Меркел зна шта мислим.“

       Истовремено је запретио судским тужбама немачким али и пољским медијима у случају погрешног тумачења његових речи.

       Пољски председник Бронислав Коморовски (ПО) изјавио је да је реч „о грешки која штети Пољској“. „Ја му у сваком случају саветујем да се извини“, рекао је Коморовски.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари