Десет трагача за „пореклом коронавируса“ кренуло из Сингапура за Вухан

ПОТРАГА ЋЕ ТРАЈАТИ 30 ДАНА – СЗО ОЧЕКУЈЕ ПУНУ КООПЕРАТИВНОСТ КИНЕСКИХ ВЛАСТИ

Вухан

       МЕЂУНАРОДНИ научни тим који предводе стручњаци Светске здравстене организације (СЗО), задужен за истрагу о пореклу вируса корона, провешће око месец дана у кинеском граду Вухану, укључујући две седмице у карантину, рекао је данас члан тима вијетнамски биолог Хунг Нгујен.

       Нгујен је истакао да у Кини не очекује никакве забране за рад десеточланог тима који се припрема да сутра крене из Сингапура ка Вухану, где је први случај вируса корона откривен крајем 2019. године.

       "Према мом схватању, неће бити ограничења у приступу информацијама које би могле затребати тиму. Видећемо јер још нисмо у Кини", нагласио је Нгујен путем видео-позива из хотела на сингапурском аеродрому.

       Према његовим речима, тим је имао редовне вирутелне састанке са кинеским виролозима у протеклих неколико месеци пред полазак.

       Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус изразио је почетком седмице разочараност што кинески званичници нису на време издали дозволе за долазак стручног тима ради проучавања порекла ковида 19.

       САД су позвале на транспарентну истрагу предвођену СЗО и критиковале услове рада који омогућавају да кинески научници обаве прву фазу прелиминарне истраге. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари