Додатних три одсто пореза на приходе изнад 300.000 евра

И ДОЊИ ДОМ ИТАЛИЈАНСКОГ ПАРЛАМЕНТА УСВОЈИО БЕРЛУСКОНИЈЕВ ПЛАН ШТЕДЊЕ

  • План предвиђа повећање ПДВ са 20 на 21 одсто и подизање старосне границе за пензионисање жена које раде у приватном сектору на 65 година

     РИМ, (ФоНет) - Доњи дом италијанског парламента, већином од 14 гласова усвојио је пакет мера штедње, који је предложио кабинет премијера Силвија Берлусконија, а предвиђа смањење трошкова за 54 милијарде евра.

     Прошле седмице, план је усвојио и Сенат, такође тесном већином гласова.

     Влада је у августу предложила план којим је било предвиђено смањење трошкова од 45 милијарди евра, али га је, после примедби у парламенту, почетком семптембра допунила.

     Председник Европске уније Херман Ван Ромпај изјавио је да је план италијанске владе веома амбициозан и додао да је његово усвајање подједнако важно за Италију и читаву еврозону.

     Данас усвојени план предвиђа повећање ПДВ са 20 на 21 одсто, увођење додатног пореза од три одсто на годишње приходе веће од 300.000 евра и подизање старосне границе за пензионисање жена које раде у приватном сектору на 65 година.

     Многи предузетници тврде да се овим планом неће остварити циљ, јер је предвиђено само додатно опорезивање, а нема ни речи о подстицању економског раста, што је главни проблем.

     Јавни дуг Италије у 2010. је износио 116 одсто бруто домаћег производа и један је од највећих на свету, због чега влада кредите може да добије само по изузетно неповољњим каматама.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари