Џаферовић: Ниједан Додиков став или договор у Русији не представља БиХ

„ДОГОВОР О ГАСИФИКАЦИЈИ РС ПРЕДСТАВЉАО БИ КРШЕЊЕ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА“

          „НИЈЕДАН став који је изнео или договор који је током посете Руској Федерацији постигао председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик није усаглашен у Председништву БиХ, те самим тим не представља ни званичан став наше земље", навео је у саопштењу бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић.

         Џаферовић тврди да "евентуално постигнути договор у Русији о гасификацији Републике Српске не може имати никакве правне последице за Босну и Херцеговину или било кога у БиХ".

         Он каже да такав договор може представљати "само кршење Дејтонског споразума, односно Устава БиХ".

         "Нико у БиХ нема нити би требао имати било шта против повезивања БиХ на међународне плинске токове. Међутим, питање плина и повезивања на међународне токове у искључивој је надлежности државе БиХ. Зато је потребно донети закон на државном нивоу и формирати неовисног државног оператера какав је Елетропренос за електричну енергију. Позивам Додика и све друге политичке актере у БиХ да то урадимо што пре и тиме омогућимо стабилно снабдевање БиХ плином", поручио је Џаферовић.

         Додик учествује на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, где рекао да би изградња крака руског гасовода Турски ток кроз Републику Српску коштала око 300 милиона евра.

         (Фена)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари