Криза еврозоне „љуља“ Америку

КЉУЧНЕ ЗЕМЉЕ ЕУ ПОДЕЉЕНЕ ПОВОДОМ НОВИХ КРЕДИТА ГРЧКОЈ, А ПОТРЕСИ И „ПРЕКО БАРЕ“

NYSE, Њујоршка берза

  • Bloomberg је објавио: да су страх од дефолта Грчке и новог успоравања раста светске привреде финансијска тржишта САД већ коштала билион долара

        АМЕРИЧКЕ берзе су се затвориле са падом индекса у „црвеној зони“ од 1,6-2,2 одсто због новог „љуљања“ еврозоне до којег је дошло када је постало јасно да међу ЕУ-престоницама нема потребног јединства поводом даље финансијске помоћи Грчкој.

        Индекс Dow Jones пао је за 1,60 одсто – на 11011,28 пункта, индекс тзв. широког тржишта S&P 500 изгубио је 2,06 одсто и спустио се на 1151,13 пункта, а високотехнолошки Nasdaq је изгубио највише – 2,17 одсто и пао на 2491,58 пункта.

        На америчке берзе је нарочито утицало писање Фајненшел тајмса да међу водећим државама еврозоне постоји озбиљан раскол поводом грчких дугова и проблема. Посебно: сазнање да за спасавање Атине могу бити потребне много веће суме (при све већем учешћу приватних кредитора у отписивању дугова) него што се досад претпостављало.

        ФТ је, уз ово, објавио да су се поводом могућег дефолта Грчке поделили чак и немачки инвеститори – на «конзервативце» и «умерењаке». «Конзервативци» су, како тврди лист, против све веће улоге приватних кредитора у спасавању Грчке.

        Истовремено, Bloomberg је објавио: да су страх од дефолта Грчке и новог успоравања раста светске привреде финансијска тржишта САД већ коштала билион долара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари