Папандреу за вечерас заказао ванредну седницу кабинета

ГРЧКА ДУЖНИЧКА КРИЗА ПРЕРАСЛА И У ПОЛИТИЧКУ

Јоргос Папандреу 

  • Могућ пад владе и расписивање ванредних избора, а расте притисак да земља добије владу наионалног јединства
  • Чим је Папандреу објавио да ће проблем дугова изнети на референдум, добио је: „побуну“ најмање тројке својих посланика (саопштили су да немају намеру да подрже референдум), а сама најава референдума довела је до пада курса евра према долару и до узбуне у Бриселу, али још више у Берлину и Паризу

        ГРЧКИ премијер Јоргос Папандреу – суочен са нарастајућом политичком кризом у земљи и опасношћу да владина коалиција остане без минималне већине у парламенту (сада има три гласа „вишка“) – заказао је за вечерас ванредну седницу кабинета.

        Првобитно је Папандреу планирао да – поводом своје већ објављене намере да распише референдум о кредитном аранжману са ЕУ за разрешавање дужничке кризе – одржи само „саветовање са кључним министрима“. Међутим, ситуација се у међувремену заоштрила. На начин са којим нису рачунали ни премијер ни његови саветници јер све изгледнији постају – и пад владе и расписивање ванредних избора.

        Чим је Папандреу објавио да ће проблем дугова изнети на референдум, добио је: „побуну“ најмање тројке својих посланика (саопштили су да немају намеру да подрже референдум), а сама Папандреуова најава референдума довела је до пада курса евра према долару и до узбуне у Бриселу, али још више у Берлину и Паризу.

        Ништа није помогло што је сам Папандреу телефонирао Ангели Меркел и уверавао је да ситуацију држи под контролом и да Атина остаје привржена „свим договорима“. Без правог ефекта је био и разгворо грчког министра финансија Евангелоса Венизелоса са немачким колегом Волфгангом Шојблеом.

        Ствари су се „накривиле“ и у ЕУ и у самој Грчкој.

        Атином увелико круже гласови да ће највероватнији исход кризе бити пад владе и нови избори. А неке странке и угледни појединци увелико траже формирање „владе националног јединства“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари