Ердоган спреман да оживи „тројни механизам“ БиХ-Хрватска-Србија

ТУРСКИ ЛИДЕР ИЗЈАВИО У САРАЈЕВУ ДА ПОДРЖАВА УЛАЗАК БиХ И У ЕВРОПСКУ УНИЈУ И У НАТО

* Током састанка Ердогана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика и чланова Председништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, највише пажње посвећено аутопуту Београд-Сарајево и значају који ће његова изградња имати за БиХ и све земље у региону, укључујући Турску

___________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган данас је, током састанка са члановима Председништва БиХ, изразио спремност да се, како је навео, оживи тројни механизам, односно одржи састанак БиХ-Хрватска-Србија, саопштило је Председништво БиХ.

         Како се наводи у саопштењу, током састанка Ердогана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика и чланова Председништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, највише пажње посвећено је аутопуту Београд-Сарајево и значају који ће његова изградња имати за БиХ и све земље у региону, укључујући Турску, преноси Танјуг.

         Разговарано је и о унапређењу сарадње БиХ и Турске, првенствено у области економије - пољопривреде, транспорта и инфраструктуре, као и о увозу меса.

         Председник Турске, додаје се у саопштењу, честитао је БиХ на председавању Самитом Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП) који, како је нагласио, Турска снажно подржава.

         Он је нагласио да је СЕЕЦП користан механизам за очување стабилности и мира у региону.

         Ердоган је рекао да Турска подржава евроатлантски пут БиХ, оценивши да ће интегрисање БиХ у ЕУ и НАТО бити гарант стабилности и мира.

         Турски председник поручио је да ће његова земља наставити да пружа подршку очувању стабилности, мира и просперитета БиХ.

         Чланови Председништва БиХ оценили су да је посета турског председника тој земљи важна за обе државе када је реч о напретку сарадње на свим пољима и јачању билатералних односа.

         Нагласили су да у прилог добрим билатералним односима, без отворених питања, иде и чињеница да БиХ управо с Турском има највише потписаних међудржавних споразума.

         Ердоган се састао и са председавајућим Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и председником Странке демократске акције (СДА) Бакиром Изетбеговићем, пренела је Фена позивајући се на саопштење СДА.

         Како се наводи у саопштењу, Изетбеговић је захвалио Ердогану на подршци коју Турска пружа БиХ у свим интеграционим процесима, као и на јачању регионалне сарадње БиХ са суседним земљама.

         У циљу јачања те сарадње, он је указао на важност изградње аутопута Сарајево-Београд као великог регионалног инфраструктурног пројекта.

         СДА наводи да је на састанку поручено да ће постојећи пријатељски односи две земље наставити да јачају у наредном периоду и да ће Турска наставити да снажно подржава БиХ на путу ка НАТО и ЕУ.

Брнабић допутовала у Сарајево,

дочек у Председништву БиХ

         Премијерка Србије Ана Брнабић допутовала је вечерас у Сарајево, где ће учествовати на Самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи.

         Председницу српске владе у згради Председништва БиХ дочекали су председавајући Милорад Додик, као и чланови Председништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, преноси Танјуг.

         Премијерка Србије присуствовала је вечери коју су чланови Председништва БиХ приредилиза учеснике самита.

         Премијерка Србије ће имати и билатералне сусрете са представницима држава овог дела Европе.

         Из Тиране је, након одлуке Приштине да не учествује на Самиту, најављено да у Сарајево неће отпутовати ни представници Албаније, али је председник те државе Иљир Мета најавио долазак у главни град БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари