Еврозона улази у другу рецесију за последње три године

Стагнација привредних активности очекује се на нивоу читаве Европске уније

Протести у Мадриду против владиних мера

* Грчка би требало да има негативну стопу раста од 4,4 одсто, што је доста лошије од претходне прогнозе, која је говорила о паду од 2,8 одсто, док се за Португалију сада предвиђа смањење привредних активности од 3,3 одсто

* Перспектива није добра ни када се ради о Италији и Шпанији. Италијанска привреда забележиће пад од 1,3, а шпанска од један одсто

         БРИСЕЛ, (ФоНет) - Еврозона ће највероватније други пут у последње три године ући у рецесију, саопштила је Европска комисија у новом извештају.

         Према последњим проценама, привредни раст у државама еврозоне у овој години имаæе негативну стопу раста од 0,3 одсто, што је велико одступање од претходне процене из новембра, када је предвиђен раст од пола одсто.

         На нивоу читаве Европске уније, очекује се стагнација привредних активности.

         Ове године најбоље би требао да прођу Летонија, Литванија и Пољска, где се очекује привредни раст између 2,1 и 2,5 одсто, а према очекивању, најгоре стање биће у Грчкој и Португалији.

         Грчка би требало да има негативну стопу раста од 4,4 одсто, што је доста лошије од претходне прогнозе, која је говорила о паду од 2,8 одсто, док се за Португалију сада предвиђа смањење привредних активности од 3,3 одсто.

         Перспектива није добра ни када се ради о Италији и Шпанији. Италијанска привреда забележиће пад од 1,3, а шпанска од један одсто.

         Немачка и Француска требало би да буду у "плусу", али за 0,2 одсто мањем него што је било предвиђено пре четири месеца. У Немачкој се сада очекује привредни раст од 0,6, а у Француској од 0,4 одсто.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари