Фантомским фирмама пребацила 405 милиона долара дуга Русији?

НОВА ИСТРАГА ПРОТИВ ТИМОШЕНКО

ЗБОГ ДУГА РУСКОЈ АРМИЈИ

  • Нова истрага покренута на основу писму Министарства одбране Русије у којем је садржан захтев за враћање 405 милиона долара које је руској армији остала дужна украјинска државна фирма «Јединствени енергетски системи Украјине» док је на њеном челу била Јулија Тимошенко
  • Експремијерка појаву писма назвала «политичком провокацијом»  која је срачуната на то  да помогне шефу државе  Виктору Јануковичу да се обрачуна са политичким конкурентима

        КИЈЕВ - Против бивше премијерке Украјине Јулије Тимошенко отворена је нова истрага због сумње да је проневерила 405 милиона долара док је, деведесетих година прошлог века, била на челу државне компаније „Јединствени енергетски системи Украјине“.

        Према речима шефа истражног тима државне службе безбедности Ивана Деревјанка, против бивше премијерке у току је предистражни поступак.

        Он је открио да је основ за нову истрагу пронађен у писму Министарства одбране Русије у којем је садржан захтев да м се врати дуг. Реч је о 405 милиона долара које је руској армији остала украјинска државна фирма «Јединствени енергетски системи Украјине» док је на њеном челу била Тимошенко.

        Због ове суме је у Русији против Тимошенкове био покренут кривични поступак али је пре неколико година био обустављен због застарелости. Међутим, пре три месеца је Министарство одбране РФ поменутим писмом затражило својих 405 милиона долара.

        „Писмо је у кабинет премијера Украјине стигло крајем јуна, па је на основу њега урађена обимна провера. Већ је утврђено да је то писмо реално, а не фалсификат, као што су тврдили адвокати Тимошенкове. Штавише, утврђено је већ да је бивша председница владе – уместо да руској армији плати макар већи део дуга – велику суму новца пребацила у иностранство на рачуне фантомских фирми“,  саопштио је Деревјанко.

        Сама Тимошенко је појаву писма назвала «политичком провокацијом»  која је срачуната на то  да помогне шефу државе  Виктору Јануковичу да се обрачуна са политичким конкурентима.         

        Експремијерка је у уторак осуђена на седам година затвора због тога што је злоупотребила овлашћења приликом потписивања уговора о гасу са Русијом 2009. године.

        Поред затворске казне, суд јој је наложио да плати нешто мање од 190 милиона долара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари