ГАЛИЈАШЕВИЋ: Вехабије већ пет одсто бошњачке популације

Бањалучке »Независне« истражиле: вехабије у БиХ имају упоришта у 17 општина

  • Ми чујемо податке да у БиХ има три хиљаде до пет хиљада вехабија. Међутим, немојте пасти у заблуду. Покрет је пуно већи и представља пет одсто бошњачке популације. Нису, наравно, сви терористи", истиче Џевад Галијашевић, члан Експертског тима Југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала

Драган Сладојевић - 01.11.2011 10:00

       БАЊАЛУКА - Најмање 17 општина у БиХ упориште је припадника вехабијског покета, а углавном је ријеч о руралнијим предјелима гдје ријетко залазе и мјештани и полицијске агенције.

       Према подацима које су "Независне" прикупиле од стручњака за безбједност, вехабије најчешће бораве и дјелују у пограничним дијеловима БиХ, гдје, како кажу наши саговорници, успијевају да несметано спроводе своје активности.

       Своја жаришта, како смо успјели сазнати, вехабије су пронашле на подручју општина Зеница, Жепче, Калесија, Травник, Бугојно, Завидовићи, Маглај, Тешањ, Брчко, Сарајево, Мостар, Коњиц, Јабланица, Сански Мост, Теслић, Добој и Добој Исток.

       Тај број локалних заједница, међутим, није коначан, јер постоји реална могућност да бораве и на неким другим подручјима, као што се претпоставља и да је бројчано стање припадника вехабијског покрета у БиХ, које су раније објавиле поједине безбједносне агенције, у ствари много већи.

       "Ми чујемо податке да у БиХ има три хиљаде до пет хиљада вехабија. Међутим, немојте пасти у заблуду. Покрет је пуно већи и представља пет одсто бошњачке популације. Нису, наравно, сви терористи", истиче Џевад Галијашевић, члан Експертског тима Југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала.

       Коментаришући наша сазнања о крајевима у којима бораве вехабије, Предраг Ћеранић, стручњак за безбједносна питања, подвлачи да није изненађен што је ријеч о пограничним предјелима.

       "То што су у међуинтетитетском појасу није нимало случајно. Вехабијски покрет треба посматрати као политичку организацију, и гдје год да се појаве у свијету, дјелују по устаљеној мапи. Организују енклаве у руралним срединама, тешко приступачним. Мјештани их се углавном клоне, плаше", наглашава Ћеранић.

       С друге стране, надлежни на подручјима која се спомињу као поприште вехабија, немају сазнања да су мјештани узнемирени.

       Тако Љерка Станимировић, портпарол ЦЈБ Добој, наглашава да пријава грађана у претходном периоду није било. И Хусејин Смајловић, начелник општине Зеница, чија се поједина насеља такође спомињу као потенцијална "жаришта" припадника вехабијског покрета, тврди да грађани нису пријављивали овакву појаву.

       "На срећу, притужби грађана није било и надам се да ће тако и остати", нагласио је Смајловић.

       Но, то што грађани не пријављују вехабије није ни чудно, јер је познато да се они покушавају крити од локалног становништва. Ипак, дешавало се да мјештани буду преплашени када примијете људе необичног изгледа, са већим брадама и кратких хлача.

       Тако је недавно забиљежен случај у Теслићу, гдје су грађани изјавили да вехабије у Каменици код овог града чак праве проблеме током обављања вјерских обреда у џамији.

       "Током прошле године забиљежено је неколико окупљања вехабија на Вучијој планини која се налази на граници Теслића, Зенице и Травника, а која они називају 'играма'", наводе извори блиски полицији.

Џевад Галијашевић

 

Локације на којима делују вехабије:

- ЗЕНИЦА (Шерићи, Бабина Ријека, Тетово, Језера)

- ЖЕПЧЕ (Жељезно поље)

- КАЛЕСИЈА (Поједина подручја)

- ТРАВНИК (Шире подручје општине, Мехурићи, Влашић)

- БУГОЈНО (Предграђе града)

- ЗАВИДОВИЋИ (Рујница, Бочиња)

- МАГЛАЈ (Поједина села)

- ТЕШАЊ (Лепеница, Миљановци)

- ДОБОЈ (Сјенина Ријека)

- ДОБОЈ ИСТОК (Бријешница)

- БРЧКО (Маоча)

- САРАЈЕВО (Алипашино поље)

- МОСТАР (Околина града, појени предјели)

- КОЊИЦ (Неколико мјеста у околини)

- ЈАБЛАНИЦА (Неколико насеља)

- САНСКИ МОСТ (Шире подручје општине)

- ТЕСЛИЋ (Рајшево, Каменица)


ЛИНК:

http://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Nezavisne-istrazuju-Uporista-vehabija-u-17-opstina-112828.html

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари