Гаук има девет унука, али живи у „дивљем браку“

НЕМАЧКЕ ВЕРСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ЗА ШЕФА ДРЖАВЕ ПОДРЖАЛЕ

ПЕНЗИОНИСАНОГ ПРОТЕСТАНТСКОГ СВЕШТЕНИКА

Јоахим Гаук

  • Јоахим Гаук (72) још од 1991. живи одвојено од супруге са којом има четворо деце. Од пре 12 година је у „нерегистованој заједници“ са новинарком Даниелом Шат (52), 20 година млађом, која ради као уредник у локалном листу Нирнберга
  • Нелагода због нерегулисаног брачног стања влада и међу неким политичарима. Један од петорице потпредседника Бундестага, Волфганг Тирзе (СПД), препоручио је јавно будућем председнику да се венча и додао да од тога ипак не жели да прави државну аферу
  • Министар иностраних послова Гвидо Вестервеле, који живи са истополним партнером Михаелом Мронцом, сматра да је дискусија о „дивљем браку“ Гаука „без стила“, јер, како је рекао, „ми смо модерна земља“

        БЕРЛИН, (ФоНет) - Цркве Немачке поздрављају сагласност владе и већег дела опозиције да се пензионисани протестантски свештеник Јоахим Гаук (72) истакне за јединог кандидата за председника, кога ће Бундестаг бирати 18. марта.

        Парламентарна партија левице најавила је да ће имати свог кандидата, иако он неће имати изгледе да победи.

        Цркве су поздравиле одлуку о Гауку, он „испуњава услове за високу дужност и ужива поверење становништва“, истакао је поглавар протестантске Немачке евангелистичке цркве (ЕКД) Николаус Шнајдер.

        Гаук је некада био свештеник ЕКД у Роштоку, ранијем ДДР. Од 1989. је припадао протестном покрету, након његових богослужења одржавале су се антивладине демонстрације. У уједињеној Немачкој Гаук постаје главни опуномоћеник за архиву бивше тајне службе, која тиме постаје доступна свакоме који је желео да стекне увид у свој досије.

        Гаук од 1990. није више свештеник са парохијом.

        Делу хришћана Немачке, не само католицима, сметају неке чињенице из приватног живота Гаука, преноси ВИА.

        Он још од 1991. живи одвојено од супруге са којом има четворо деце. Од пре 12 година је у „нерегистованој заједници“ са новинарком Даниелом Шат (52), 20 година млађом, која ради као уредник у локалном листу Нирнберга.

        Последњих дана Гауку се препоручује да свој живот треба да „доведе у ред“, да се разведе, и да се венча са садашњом „пријатељицом“, јер се сада налази у стању „дивљег брака“, иако су, наводно, заједно само за викенд, али не и преко недеље.

        Гаук је пре две године, када је такође био председнички кандидат, изјавио да искључује могућност да се поново венча.

Они јесу у браку: венчање Вестервелеа и Мронца

        Протестантска црква допушта други брак верника и свештеника.

        Син Гаука, Кристијан, прошле године је изјавио да је његов отац тај који је напустио породицу.

        „Моја мајка је била остављена страна, он се према њој пре тога није увек понашао фер“. Деци је рекао да „има пуно посла“, зато одлази, рекао је Гауков син...

        Са бившом супругом данас има „коректне односе“, она ради у једној црквеној установи. Виде се на породичним прославама, уосталом имају деветоро унука који немају ништа против „дедине нове пријатељице“.

        Има оних који очекују да и поред „деликатности“, цркве изнесу „еванђеоски став“ о приватном животу будућег председника.

        Нелагода због нерегулисаног брачног стања влада и међу неким политичарима.

        Један од петорице потпредседника Бундестага, Волфганг Тирзе (СПД), препоручио је јавно будућем председнику да се венча.

        „Претпостављам да он воли своју партнерку. Жену са којом се живи и намерава даље живети, треба венчати“, рекао је Тирзе који је додао да од тога не жели да прави државну аферу.

        Министар иностраних послова Гидо Вестервеле, који живи са истополним партнером Михаелом Мронцом, сматра да је дискусија о „дивљем браку“ Гаука „без стила“, јер, како је рекао, „ми смо модерна земља“.

        Сам Вестервеле се венчао са Мронцом пре две године, што немачко законодавство допушта.

        Политичар Норберт Гајс захтева од Гаука да „што пре“ свој приватни живот „доведе у ред“, то би било у његовом интересу јер би избегао тему за критику.

        Конзервативни протестанти, увек „будни“ за кршење библијских заповести, овај пут не помињу замерке. Молиће се Богу за Гаука, ради се о човеку са „јаким и слабим странама“.

        Левица, бивши комунисти, сматра да је Гаук „човек хладног срца“, позивајући се на његове ставове о рату у Авганистану, интеграцији странаца, финансијској светској кризи.

        У анкети часописа „Штерн“, Гаук је јуче добио подршку 69 одсто упитаних, само 15 одсто је против његове кандидатуре.

        До 18. марта, када буде гласање у парламенту, Гаук нема времена, и да жели, да се разведе и да се венча. Тако ће, први пут у историји Немачке, домаћин берлинског дворца „Белви“, бити председник - свештеник, коме пребацују да је у „дивљем браку“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари