Иран лансирао први од три најављена сателита за „осматрање Земље“

„КОСМИЧКИ ПРОГРАМ“ ТЕХЕРАНА БРИНЕ ВАШИНГТОН И ТЕЛ АВИВ

ЈЕДВА НЕШТО МАЛО МАЊЕ НЕГО „АТОМСКИ“

Махмуд Ахмадинеџад

  • Сателит Навид-е Елм-о Санат  тежак је 110 фунти (50 килограма), а око Земље ће облетати на висини до 234 километра
  • Иранска космичка агенција најавила да ће -заједно са министарством одбране - на југоистоку земље поставити све потребне инсталације за лансирање сателита

            ИРАНСКА  државна телевизија објавила је да је та земља лансирала свој нови вештачки сателит. При том је указала да је сателит, назван Навид-е Елм-о Санат, „направљен по наредби шефа државе Махмуда Ахмадинеџада“.

            Према истом извору, сателит је „у потпуности конструисан и произведен на територији Ирана“, а задатак ће му бити „осматрање површине Земље“.

            Ово би могло да значи да ће сателит имати комбиновану војно-цивилну намену. Било како било, сам апарат је тежак 110 фунти (50 килограма), а око Земље ће облетати на висини до 234 километра.

            Вашингтон Пост је овим поводом посебно указао да је Навид-е Елм-о Санат лансиран уочи јубилеја иранске „исламске револуције“ из 1979. и у „периоду заоштравања односа Техерана са САД  и Израелом“.

            Иранска космичка агенција саопштила је новембра прошле године да ће „почетком 2012.“ лансирати три сателита. И открила да има намеру - заједно са министарством одбране -– да на југоистоку земље постави све потребне инсталације за лансирање сателита.

            Космички програм Ирана изазива тек нешто мање незадовољство Вашингтона и Тел Авива него његов „атомски програм“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари