Демонстранти у Јеревану се не разилазе, једино одустали од марша кроз центар града

У ТОКУ ЈЕ МИТИНГ НА ТРГУ СЛОБОДЕ – ЧУЈУ СЕ И ЗАХТЕВИ ДА СЕ ФОРМИРА ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА

          ПОЛИЦИЈА Јеревана наговара учеснике протеста против поскупљења струје да одустану од митинга који су најавили за 7. јули на Тргу слободе.

         Како тренутно ствари стоје, демонстранти – међу којима има веома много „пешадије” невладиних организација које финансирају Американци – одбијају да на то пристану.

         Са демонстрантима преговарају високи функционер Министарства унутрашњих послова Јерменије Агаси Киракосјан и заменик начелника полицијске управе за Јереван Валериј Осипљан. Обојица доказују учесници протеста да су њихова окупљања у самом центру града незаконита јер јерменски закони забрањују да се било какве масовне манифестације одржавају у близини стамбених зграда и болница од 22:00 до 08:00.

         Указали су им такође: да су били дужни да за митинге  у центру града, па и за протестни марш (који су већ одржали), морали да од градских власти траже дозволу – недељу дана унапред.

         Међу демонстрантима се почела издвајати радикална струја која почиње да износи политичке захтеве, а чују се и позиви да се формира политичка партија.

         Ово је очекивани развој догађаја, упркос томе што су протести формално почели због поскупљења струје за 16,7 одсто.

         „Убеђивање са учешћем Киракосјана и Осипјана потрајало је безмало два сата, али је донело само обећање демонстраната да неће покушавати да 7. јула организују марш кроз град”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари