ПРИЛЕПИН: Ако се у Јеревану догоди „мајдан” – Јермени могу изгубити Карабах

РУСКИ ПИСАЦ НА „ВРУЋЕМ ТЕРЕНУ”: ТРЕЋИНА ЈЕРМЕНА ПОД ДЕЈСТВОМ АМЕРИЧКЕ ПРОПАГАНДЕ

  • У Јерменији веома активно (укључујући и сферу идеологије) раде Американци. Много активније, чак десетине пута активније него Русија. Јер, Русија ради на нивоу једног идеолошког клуба и неколико медија. То јест – готово и да није присутна
  • Јерменија је у стању рата ниског интензитета са Азербејџаном, па Јермени – уколико у Јеревану дође до Мајдана – ризикују да изгубе спорне територије (Карабах)

         Пише: Захар ПРИЛЕПИН, писац (Москва)

         У ЈЕРЕВАНУ сам био пре неки дан. То је узбуђујући град, један од најлепших на свету.

         А сада о главном. О стварима које постају очевидне док си у Јерменији.

         Прво. У тој земљи веома активно (укључујући и сферу идеологије) раде Американци. Много активније, чак десетине пута активније него Русија. Јер, Русија ради на нивоу једног идеолошког клуба и неколико медија. То јест – готово и да није присутна.

         Друго. У Јерменији је однос према Русији у целини трпељив, често добронамеран, али се, наравно, користи свака прилика да се изазове антируска хистерија. Не знам како те ствари стоје у процентима, али мислим да је трећина Јермена у пољу дејства америчке пропаганде.

         Треће. Јерменска интелигенција (апсолутно очаравајући људи) – у целини је либерална, демократска и проевропска. Чини ми се да ти људи Јерменију, овако или онако сматрају делом Европе и верују да је будућност Јерменије – „на европском путу”.

         Четврто. Јерменија је у стању рата ниског интензитета са Азербејџаном, па Јермени – уколико у Јеревану дође до Мајдана – ризикују да изгубе спорне територије (Карабах).  

         Пето. Јерменија је веома скупа земља. Цене су тамо – за новац којима Рус располаже – неподношљиве. А споља све изгледа више него пристојно, и људи изгледају одлично. Али, ко зна шта је у њиховим душама и шта им је на уму.

         Као што се зна, и један и по одсто становништва склоног насиљу сасвим је довољно да се изведе из равнотеже сваки, па и тај изванредни народ са којим смо одувек живели у миру и међусобном уважавању.

         Правде ради, треба рећи да у Јеревану нема болесне русофобске узбуђености каква је била у Кијеву годину-две до Мајдана.

         У Јеревану постоје само три продавнице књига, толико их је преостало. Књиге у Јерменији готово и да не читају. Ни сопствену литературу не знају баш најбоље.

         Све у свему, слушају оно што им говоре преко електронских медија.

         Ево једног важног момента о Јерменији: она је 9. мај обележила као општенационални празник. За Јермене је то велики и важан датум. У Великом Отаџбинском рату учествовало је 600 хиљада Јермена а 200 хиљада је погинуло. Зато је то за сваку јерменску породицу свети дан. У Јерменији никаквих квислинга није било, па нема ни њихових унука у „шумским партизанима”.

         А то што су ситуацију у Јерменији почели да дестабилизују баш 22. јуна – то је, наравно, случајност, али случајност са симболичким значајем.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари