Карибати тону у океан, спас - вештачко острво

ДРАМАТИЧНА БОРБА ЗА ОПСТАНАК ЈЕДНОГ МАЛОГ НАРОДА У ПАЦИФИКУ

Рајско острво које тоне

         НАРОД Карибата је принуђен да напусти острво због наглог пораста нивоа воде у Пацифику које је последица глобалног загревања. Ово би лако могла да буде највећа миграција модерног доба.

         Председник земље, Аноте Тонг, почео је преговоре са Фиџијем око уступања једног од ненасељених острва за евакуацију становништва што није једноставан подухват јер Карибати броји 113. 000 становника.

         Неки од коралних гребена већ нестају под водом и, како председник Тонг каже: „Ово је последња нада. Из ове ситуације нема другог излаза. Народ ће морати да се пресели јер таласи већ стижу до кућа и улазе у наша села.“

         Оно што председник Тонг предлаже је привремена миграција док се не изгради „вештачко острво“ што је подухват за који ће бити потребно много новца и времена.

         Председник Карибата се нада да његови сународници – док буду чекали своје вештачко острво - неће бити „грађани другог реда“ већ равноправни становници Фиџија „на привременом раду“. Грађани који могу да себи сами обезбеде постанак јер „имају различите занате и знања“.

         У супротном би овај народ, његова култура и обичаји заувек могли нестати.

         Н. Букоња

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари