Киренаика формира свој парламент, полицију, судове и финансијски систем

Либија на прагу новог грађанског рата који се могао очекивати

Војници Националне армије Киренаике на војној паради у Бенгазију

* Нова (полу)аутономија (у њеним границама су две трећине либијске нафте) претендује на целу територију од Сирта до границе са Египтом, а федералној власти у Триполију би препустила само спољну политику

* Мустафа Абдел Џалили, шеф Прелазног националног савета: Спремни смо да их спречимо, а ако треба применићемо и силу

         ПРЕЛАЗНИ национални савет Либије спреман је да примени силу да би спречио проглашење аутономије источног дела Либије – региона Киренаике.

         «Нисмо спремни да делимо Либију. Они (вође племена, прим. ред.) морају да знају да су још живе присталице и агенти режима Моамера Гадафија који их користе за своје интересе.  Спремни смо да их спречимо, а ако треба применићемо и силу» - цитира Ројтерс говор Мустафе Абдела Џалилија, шефа Прелазног националног савета на телевизији.  

         Напомињемо да је у уторак 6. марта око 2000 делегата специјално сазваног Конгреса народа Киренаике формирао Високи прелазни савет под руководством својих шејхова, политичара и командира који су се борили против Гадафија, прогласивши при том у околини града Бенгазија нову федералну јединицу.  

         Полуаутономија је изјавила да формира свој парламент, полицију, судове и финансијски систем. Вође ће вођење спољне политике оставити федералној влади у Триполију. Шефови племена истичу да се не ради о подели нације.  

         «Федерализам није подела већ јединство» - цитира Асошијејтед прес  Фадела Алаха Хруна команданта револуционарне одбране.  

         Историјски је Киренаика била један од три либијска региона који су у прошлости били независне државе. Тада се земља поделила на Триполитанију на северо западу и Фецан на југо западу. Киренаика се простире од приобалног града Сирт до либијско-египатске границе на истоку. На овим територијама се налазе две трећине нафтних резерви земље.

         После проглашења независности Либије 1951. године региони су прихватили федералну форму управе. Од 1963. године Либија је унитарна земља.

         Бенгази је био један од центара устанка против Моамера Гадафија.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари