КЛИНТОНОВА: Не одустајемо од противракетног штита у Пољској

ПОСЛЕ СУСРЕТА СА ШЕФОМ ПОЉСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ СИКОРСКИМ

  • Сложили смо се да нове ракете-пресретачи, које ће бити постављене у Пољској, заједно са новом јединицом Ратне авијације САД која ће такође бити дислоцирана, буду кључне „ставке“ наше заједничке безбедности
  • Потпуно позиционирану ПРО, укључујући надземну структуру, Американци  планирају да изграде до 2020. године у четири етапе. До момента појављивања надземних објеката, обалама Европе ће патролирати бродови САД са ракетама пресретачима 
  • АНАТАЛИЈ СЕРДЈУКОВ: Министарство одбране Русије ће почетком маја одржати у Москви међународну конференцију о противрактеној одбрани на коју ће позвати представнике свих заинтересованих држава                                                           

        САД неће одустати од постављања на територији Пољске ракета пресретача из система ПРО, нити од базе војно-ваздухопловне одбране, изјавила је државни секретар САД Хилари Клинтон после разговора са својим колегом шефом дипломатије Пољске Радославом Сикорским.  

        „Сложили смо се да нове ракете-пресретачи, које ће бити постављене у Пољској, заједно са новом јединицом Ратне авијације САД која ће такође бити дислоцирана, буду кључне „ставке“ наше заједничке безбедности. Надамо се да ћемо самиту НАТО у Чикагу наставити да разматрамо ова питања“ - рекла је Клинтон на прес конференцији после разговора са својим пољским колегом.  

        Планови САД да изграде противракетну одбрану, која би поуздано заштитила њихову територију од балистичких ракета, један су од главних проблема руско-америчких односа. Тренутно САД имају два стратешка региона противракетног система на својој територији – на Аљасци и Калифорнији. Русија има један позициони рејон стратешке ПРО – око Москве. Тренутно САД планирају да изграде тзв. трећи позициони рејон ПРО – у Европи. То би фактички означило прву фазу изградње глобалног система ПРО што би изменило баланс снага у свету.  

        На територији Чешке, САД су имале намеру да поставе радар система ПРО, а у Пољској – противракетну базу. Председник САД Барак Обама и ондашњи шеф Пентагона Роберт Гејтс су 17 септембра 2009. године објавили да ће унети корективе у планове за изградњу система националне ПРО. САД, међутим, нису одустале од постављања надземних елемената ПРО у Европи, само су помериле почетак изградње до 2015. године.  

        Потпуно позиционирану ПРО, укључујући надземну структуру, Американци  планирају да изграде до 2020. г у четири етапе. До момента појављивања надземних објеката, обале Европе ће патролирати бродови САД са ракетама пресретачима.  

        На самиту Савета Русија-НАТО у Лисабону у новембру 2010. године Русија и Североатлантски пакт су се споразумели о сарадњи у изградњи европског система ПРО. Међутим, засад не могу да нађу заједничко мишљење како треба да изгледа архитектура противракетне безбедности у Европи.

        Русија инсистира на свом учешћу у изградњи противракетне одбране ЕвроПРО (на којој које раде САД и НАТО) и захтева гаранције да систем неће бити усмерен против ње. САД нису спремне да такве гаранције ставе на папир у правно обавезујућој форми.

        Крајем новембра 2011. године, председник РФ Дмитриј Медведев се огласио са комплексом мера војно-техичког и дипломатксог карактера којима ће Русија одговорити у случају постављања система противракетне одбране у Европи.  

        Руска страна је раније више пута изјављивала да за сада не види напредак у преговорима са НАТО о проблему противракетне одбране.

        Москва је, иначе, Клинтоновој већ показала да неће седети скрштених руку.

        Министарство одбране Русије је објавило да ће почетком маја одржати у Москви међународну конференцију о противрактеној одбрани на коју ће позвати представнике свих заинтересованих држава. Ово је саопштио министар одбране РФ Анатолиј Сердјуков на састанку са министром одбране Украјине Дмитријем Саламатином.

        „Инфромисао сам министра одбране Украјине о нашем ставу према појави у Европи америчке компоненте противракетног система. Имамо намеру да и даље радимо са свим нашим партнерима, да разјаснимо наш став, а за то ћемо ангажовати и независне експерте. Због тога Министарство одбране Русије одржава у мају у Москви међународну конференцију о противракетној одбрани“ – изјавио је Сердјуков.

        Руско министарство планира да конференцију одржи 3. и 4. маја ове године. Тема конференције је „Фактор противракетне одбране у формирању новог простора безбедности“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари