Мали рат у центру Каира између Копта и војске

ДЕМОНСТРАЦИЈЕ ХРИШЋАНА

У СВИМ ВЕЋИМ ГРАДОВИМА ЕГИПТА

  • Сукоби још трају, а досад је најмање 19 мртвих и више од 150 рањених
  • Одбачени од телецентра, демонтранти су блокирали оближње мостове преко Нила. На неким од мостова горе аутобуси, а војна полиција, која је преузела главну улогу у «смиривању побуне», примењује сузавац
  • Коптске демонстрације у главном граду – као и у целом низу већих египатских градова – реакција су на напад муслимана на Копте у насељу Ел-Марејнаб у близини Асуана

        БРОЈ погинулих у пуцњави испред телецнтра у Каиру, у којој су једна Копти-хришћани – достигао је 19. А повређених је најмање 150.

        До немира је дошло након што се око 10.000 Копта окупило око здања египатске радио-телевизије на обали Нила. Са захтевима: да Каиро предузме мере заштите права хришћана и да оставку поднесе гувернер града Асуана.         

        Коптске демонстрације у главном граду – као и у целом низу већих египатских градова – реакција су на напад муслимана на Копте у насељу Ел-Марејнаб у близини Асуана.

        До сукоба код телецентра дошло је након што су демонстранти почели да полицијско обезбеђење гађају камењем и да бацају «молотовљеве коктеле». Убрзо је почела пуцњава са обе стране, пошто су – како тврди власт - неки Копти успели да отму оружје од полицајаца и војника који су им дошли у помоћ.

        Хришћани, међутим, тврде да немају никакво оружје и да у ни у кога нису пуцали. Рањени египатски војници, опет, изјављују да уопште нису имали бојеву миницију и да нису ни могли пуцати у демонстранте.

       Сукоби су почели у 17 сати по каирском времену и још нису престали.

       Одбачени од телецентра, демонтранти су блокирали оближње мостове преко Нила. На неким од мостова горе аутобуси, а војна полиција, која је преузела главну улогу у «смиривању побуне», примењује сузавац

         Званични каиро је апеловао на Копте да покажу уздржаност и да прекину демонстрације.

         Копти-хришћани су највећа хришћанска заједница на Блиском истоку. Чине око десет одсто од укупно 80 милиона становника Египта.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари