“Морални путоказ за још пола века”

Тадић на свечаности у Београду поводом педесет година покрета несврстаних

  • Србија није чланица Покрета несврстаних, али наши осећаји солидарности су неумањени и поносни смо што смо део оних који су помогли да се свет ослободи колонијалне доминације
  • Верујемо да је у српском интересу да продубљујемо и негујемо овај пројекат који постоји деценијама, да подигнемо на виши ниво политичку и привредну сарадњу са поносним државама и нацијама које су данас у Београду

       БЕОГРАД, (ФоНет) - Ми верујемо да је у српском интересу да продубљујемо и негујемо овај пројекат који постоји деценијама, да подигнемо на виши ниво политичку и привредну сарадњу са поносним државама и нацијама које су данас у Београду, поручио је председник Србије Борис Тадић на свечаној седници поводом 50 година од оснивања Покрета несврстаних.

       Тадић је подсетио да су чланице Покрета поново у граду у којем је све почело пре 50 година и захвалио се Египту, као председавајућем, што је прихватио иницијативу да се у Београду одржи свечана седница.

       Он је нагласио да на присуство делегација више од 100 држава на обележавању 50. годишњице од оснивања Покрета несврстаних не треба гледати као на одраз носталгије, него као на трајну приврженост политици несврстаности.

       Пре 50 година, подсетио је Тадић, државници света су дошли у Београд, доживљавајући себе као отелотворење савести човечанства у том тренутку, одбијајуæи било какву идеју да свет буде подељен у два сучељена блока, колонијалну доминацију и економску ескплоатицију.

       Тадић је рекао да су они представљали већину човечанства и тада је усвојена декларација, која је представљала алтернативу и трећи пут, односно објаву рата свему што је застарело и превазиђено.

       Резултати више од 50 чанства, али не смемо заборавити да се свет драматично променио од 1961. године, нагласио је Тадић.

       Према његовим речима, ниједно мултилатерално тело се није
више залагало за хармонију, нити више радило на увођењу правденог уређења у међународној заједници.

       У овој сали, навео је Тадић, очеви, оснивачи Покрета су осмислили нови тип међународних односа, који поштује територијални интегритет и суверенитет држава, колективни систем безбедности и мирољубиву коегзистенцију.

       Србија није чланица Покрета несврстаних, али наши осећаји
солидарности су неумањени и поносни смо што смо део оних који су помогли да се свет ослободи колонијалне доминације, навео је Тадић, који је изразио задовољство што све државе које су настале распадом Југославије присуствују овом скупу.

       Тадић је рекао да се на улазу у овој скупштинској згради налази бронзана плоча која подсећа на први самит несврстаних и на којој пише:

       "Поуздани у снагу које носе мир, правда и напредак, ми овде
оснивамо политку несвратних на тај начин да је човечанству
пружена глобална визија, која даје наду за будућност".

       Нека ова порука буде морални путоказ за следећих 50 година
Покрета несврстаних, поручио је Тадић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари