Највећи проблем су Британци, а ЕУ да се удружи са Русијом и прими Турску

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер о "Сједињеним Државама Европе"

  • Евро није у опасности. Недостаје политички концепт. Ова криза је јасно показала да не можемо имати зону заједничке валуте без заједничке фискалне, економске и социјалне политике
  • Мораћемо да се одричемо државног суверенитета. Од Европске комисије би требало направити владу коју би надгледао Европски парламент
  • Треба да престанемо са колебањем и да озбиљно приступимо идеји суштинске Европе. У супротном, Европа и њене земље ће потонути у ирелевантност између Азије под кинеским руководством и освеженом Америком
  • Највећи поблем је Британија која се увек налази „између“ САД и Европе, а то је неприхватљиво
  • Европа коју ја замишљам је Европа која је више интегрисана, а употпуњена турским чланством и удружена са Русијом. То је једина шанса да Европи функционише на нивоу на коме би могла играти на истом терену са Азијом и САД
  • Ми не можемо данас рећи Србима: причекајте само мало...

У ИНТЕРВЈУУ за часопис Шпигл, бивши немачки канцелар Герхард Шредер (67) је назначио своју визију „Сједињених Држава Европе“, оцењујући да лидери Европске уније погрешно очекују да ће сам евро гурати овај економско-политички блок напред.

Упитан да ли је евро у смртној опасности, Шредер је одговорио негативно. „Ако погледате екстерну вредност евра у односу на долар,“ појаснио је он, „ми смо некада вредели 82 цента а сада 1,40. Евро није у опасности. Оно што недостаје је политички концепт“.

„Ова криза је јасно показала да не можемо имати зону заједничке валуте без заједничке фискалне, економске и социјалне политике,“ рекао је Шредер за немачки лист. „Мораћемо да се одричемо државног суверенитета,“ додао је бивши канцелар који такође преседава управним одбором Гаспромове швајцарске фирме „Северни ток“ (Nord Stream AG).

„Од Европске комисије би требало направити владу коју би надгледао Европски парламент. То значи: Сједињене Државе Европе,“ изјавио је бивши канцелар из редова Социјалдемократске партије.

___________________________________________________________________________

„Одлуке које доносе Немачка и Француска се крећу у добром правцу. Било би апсолутно погрешно да се то оспорава.“

___________________________________________________________________________

„Ја сам сада више него на почетку критички настројен према онима који су отпочетка веровали да ће моћи гребати дно како би купили мрвице на домаћем политичком фронту нападањем Грчке и без последица по европски политички фронт. Они су слушали глас улице. То је била велика грешка. Изгледа да су сада признали ту грешку. Одлуке које доносе Немачка и Француска се крећу у добром правцу. Било би апсолутно погрешно да се то оспорава. Из тих разлога, ја претпостављам да ће их моја партија подржати у Бундестагу, што мислим да је апсолутно прави приступ,“ рекао је Шредер.

„Немачка и Француска су послале снажан сигнал својим планом за европску економску владу,“ рекао је бивши канцелар., додајући да би на њеном челу требало да буде европски министар финансија. „Исправан начин и предуслов за исправно финансирање су еврообвезнице,“ додао је он. „

Упитан - зашто неко не каже земљама које се желе придружити унији да причекају, јер се „прво кућа мора стабилизовати пре изградње њених додатака“ - Шредер је одговорио да би то било „неодрживо у погледу источних Европљана који су патили скоро пет деценија због поделе Европе и угњетавања“. „Немачка позиција оваквог типа би била незамислива, нарочито пред Пољском,“ рекао је он. „То су европске земље, баш као што је и Западни Балкан део Европе. Међутим, ми не можемо данас рећи Србима: само причекајте мало. Штавише, прави проблеми чак и не долазе од тих нових чланица,“ објаснио је бивши канцелар.

„Велика Британија прави највећи проблем. Велика Британија није део еврозоне, а опет, Британци увек хоће да се питају у креирању неке економске зоне. То није доследно. И поред свега тога, Британци су до сада били веома скептични поводом сваког корака интеграције, а, пазите, сад се изражавам на један веома дипломатски начин,“ разјаснио је Герхард Шредер ко највише кочи пријем нових чланица.

___________________________________________________________________________

*Велика Британија још увек себе види на пола пута између Сједињених Америчких Држава и Европе. Другим речима, она се налази на позицији 'између', а то није прихватљиво.“

___________________________________________________________________________

Упитан да ли су Британски у ствари до сада били опструкционисти, бивши канцелар је одговорио потврдно. „Ја сам првобитно сматрао да се Велика Британија може третирати као Француска. Међутим, оно што је превиђено је, такође и са моје стране, јесте да Велика Британија још увек себе види на пола пута између Сједињених Америчких Држава и Европе. Другим речима, она се налази на позицији 'између', а то није прихватљиво,“ рекао је Шредер.

Бивши немачки канцелар не сматра да је „Европа са два колосека“ нешто лоше. „Ми то имамо већ неко време у еврозони. Треба да престанемо са колебањем и да озбиљно приступимо идеји суштинске Европе. У супротном, Европа и њене земље ће потонути у ирелевантност између Азије под кинеским руководством са једне стране и освеженом Америком у шта ја верујем. Европа коју ја замишљам је једна Европа која је више интегрисана, која употпуњена турским чланством, са једне стране, а са друге, удружена са Русијом. То је једина шанса да Европа функционише на нивоу на коме би могла играти на истом терену са Азијом и САД. Иначе не видим никакве шансе за европске земље да одрже свој значај. Европа се мора пробудити,“ закључио је бивши немачки канцелар.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари