Наполитано затражио да Лондон објасни: како су британски командоси извели акцију

У НИГЕРИЈИ У АКЦИЈИ СПАСАВАЊА УБИЈЕНИ ГРАЂЕВИНСКИ ИНЖЕЊЕРИ

ИЗ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И ИТАЛИЈЕ

Ђорђо Наполитано

  • Председника Италије није задовољила изјава Дејвида Камерона који је признао да је лично одобрио акцију спасавања, па рекао: „Месецима нисмо имали информације о томе где се таоци налазе и било је основа да верујемо да су им животи угрожени. Са великим жаљењем морам да потврдим да су Крис (Мек Манус) и Франко (Ламолинари) изгубили животе, а има индиција да су их отмичари убили пре него што су могли бити ослобођени“

         БРИТАНСКИ грађевински инжењер, Крис Мек Манус, и његов италијански колега Франко Ламолинара, које су као таоце држали чланови Ал-Каиде у Нигерији, отмичари су ликвидирали током акције спасавања коју су извеле специјалне јединице војске те земље уз асистенцију командоса Велике Британије.

         Крис и Франко су заробљени у северној Нигерији, у мају, 2011. у граду Бирнин-Кебе где су радили за грађевинску фирму „Стабилини“.

         Дејвид Камерон је признао да је лично одобрио акцију спасавања, рекавши: „Месецима нисмо имали информације о томе где се таоци налазе и било је основа да верујемо да су им животи угрожени. Са великим жаљењем морам да потврдим да су Крис и Франко изгубили животе, а има индиција да су их отмичари убили пре него што су могли бити ослобођени.“

         Италијански премијер, Марио Монти, такође је обавештен о итрагичном сходу ситуације.

         Нигеријска отмичарска група је снимак отетих талаца проследила новинској агенцији Маурицијуса, а на снимку се виде оба таоца са повезима преко очију, брадати човек у црвеној кошуљи и три његова саборца са калашњиковима.

         Један од отмичара упутио је позив директно Дејвиду Камерону рекавши да је то последњи снимак и дао је британском премијеру две недеље да испуни њихове захтеве.

         За сада није познато о каквим је захтевима била реч, само да они нису испуњени и да је уследила акција спасавања која је двојицу талаца коштала живота.

         Та операција је, међутин, изазвала неочекиване тензије у британско-италијанским односима. Јер, председник Италије Ђорђо Наполитано званично је од Лондона затражио „сва потребна разјашњења на дипломатском-политичком нивоу поводом погибије Франка Ламолинаре“. При том није крио незадовољство што Бритнаци нису нашли за сходно ни да се проконсултују са Римом, чак ни да га формално обавесте пре почетка операције.

         Н. Букоња

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари