Немачка добила нову владу: Олаф Шолц канцелар, Аналена Бербок шеф дипломатије

НОВИ КАБИНЕТ ТРЕБА ПРОЂЕ ГЛАСАЊЕ У БУНДЕСТАГУ И ПОЛОЖИ ЗАКЛЕТВУ ДО 8. ДЕЦЕМБРА

Ангела Меркел и Олаф Шолц

* Образлажући коалициони споразум странака које су формирале владу, Шолц нагласио: „Суверена Европа је кључ наше спољне политике. Као економски најјача и најмногољуднија земља у срцу Европе, морамо да радимо на том циљу, да промовишемо и подржавамо суверену Европу. Пријатељство са Француском, партнерство са Сједињеним Државама и заштита мира и просперитета у свету су стубови наше спољне политике“

* У споразуму се истиче да је нова влада спремна на конструктиван дијалог са Русијом: „Руско-немачки односи су дубоки и мултилатерални. Русија је такође важан међународни ентитет. Поштујемо интересе наших европских суседа, посебно наших партнера у централној и источној Европи. Узећемо у обзир различите перцепције претњи и фокусираћемо се на заједничку и доследну политику ЕУ према Русији“

_______________________________________________________

       НЕМАЧКА је добила очекивану нову владу са очекиваним канцеларом социјалдемократом Олафом Шолцом који је у кабинету Ангеле Меркел био министар финансија.

       Владу је формирала коалиција Социјалдемократа, „Зелених“ и Слободне демократске партије.

       Шолцова партија ће имати и три министра. Контролисаће, поред осталих, Министарство унутрашњих послова.

       „Зелени“ су добили пет министарстава, укључујући Министарство спољних послова и Министарство климе и привреде.

       Слободна демократска партија (ФДП) добила је и Министарство одбране и Министарство финансија.

       Њен лидер  Кристијан Линднер замениће Шолца на месту немачког министра финансија.

       Шолц захвалио је Ангели Меркел на „свему што је учинила“ и поклонио јој велики букет цвећа и метар високо стабло дрена. Са наглашеном симболиком.

       Латински назив за дрен је Cornus Controvers, а стабло које је поклонио Меркеловој имаће црне плодове, што је односна боја у симболима њене партије (CDU).

       Поврх свега, та подврста дрена тражи тло са много влаге, за које имају реч sauer, а управо то је презиме њеног мужа (Јоахим Зауер).

       Образлажући коалициони споразум странака које су формирале владу, Шолц је прво нагласио:

       „Суверена Европа је кључ наше спољне политике. Као економски најјача и најмногољуднија земља у срцу Европе, морамо да радимо на том циљу, да промовишемо и подржавамо суверену Европу. Пријатељство са Француском, партнерство са Сједињеним Државама и заштита мира и просперитета у свету су стубови наше спољне политике“,

       У самом споразуму се истиче да је нова влада спремна на конструктиван дијалог са Русијом:

Аналена Бербок - никад се

није бавила дипломатијом

       „Руско-немачки односи су дубоки и мултилатерални. Русија је такође важан међународни ентитет. Поштујемо интересе наших европских суседа, посебно наших партнера у централној и источној Европи. Узећемо у обзир различите перцепције претњи и фокусираћемо се на заједничку и доследну политику ЕУ према Русији“.

       Нова влада треба да прође законску процедуру у Бундестагу и да положи заклетву до 8. децембра.

       Према речима немачког историчара и публицисте Александера Фридмана, „лоше вести из Берлина за Путина и Лукашенка” су долазак на министарске положаје лидер „Зелених Роберта Хабека (министар климе и привреде) и Аналене Бербок (шеф дипломатије).

       Обоје су радикални критичари Владимира Путина и Александра Лукашенка и противници гасовода Северни ток-2.

       Међутим, из врха „Зелених“ последњих дана се чују и гласови подршке том магистралном гасоводу који спаја балтичке обале Русије и Немачке.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари