ОБАМА: Његова борба је и мене надахнула

ВИШЕ ОД 120.000 АМЕРИКАНАЦА ПРИСУСТВОВАЛО ОТКРИВАЊУ МЕМОРИЈАЛА МАРТИНУ ЛУТЕРУ КИНГУ

  • Меморијал је смештен у центру Вашингтона – између споменика Линколну и Џеферсону – а постао је 395-ти национални парк САД и коштао је 120 милиона долара
  • Споменик Кингу направио је кинески вајар од светлосивог гранита, а представља девет метара високог борца за права афроамериканаца како, са прекрштеним рукама на грудима, гледа у хоризонт

        ВИШЕ од 120.000 људи присуствовало је откривању споменика и меморијала Мартину Лутеру Кингу у центру Вашингтона. Тачно између меморијала Авраму Линколну и Томасу Џеферсону.

        Њима се, поред осталих, обратио први тамнокожи председник САД  Барак Обама и рекао: «Он је заувек постао симбол промена. Његово дело не сме да буде заборављено. Кад Мартин Лутер убијен мени је било шест година, али је и мене његова борба надахнула да се борим за положај председника Америке. Кинг је пробудио нашу савест и учинио нашу земљу савршенијом».

        Првобитно је комплекс требало да буде отворен 28. августа – тачно на 40-ту годишњицу чувене Кингове речи кад је изговорио I have a dream. Међутим, тог дана се на Вашингтон обрушио ураган Ајрина, па је цела церемонија била одложена.

        Непосредно испред споменика било је места за око 50.000 људи, а на мањој или већој удаљености било је још најнање 70.000 посматрача.

        Иначе, само споменик Кингу направио је кинески вајар од светлосивог гранита, а представља девет метара високог борца за права афроамериканаца како, са прекрштеним рукама на грудима, гледа у хоризонт.

        Међутим, до спеменика ће посетиоци морати да прођу кроз мини-кањон од светлог гранита који симболизује борбу а назван је «планинама очајања». У гранитне зидове око сааме скулптуре уклесано је 14 цитата из Кингових најважнијих говора.

        Меморијал је постао 395-ти национални парк САД, а коштао је 120 милиона долара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари