Оборена беспилотна летилица у Сомалији

НОВИ ДОКАЗИ ДА АМЕРИКАНЦИ ШИРЕ СВОЈ „РАТ НА ДАЉИНУ“

  • САД офанзивне беспилотне летилице за извођење смртоносних ваздушних удара користе у Авганистану, Пакистану, Либији, Ираку и Јемену

     ИРАНСКА телевизија Прес ТВ пренела је изјаве локалних бораца из Могадишуа, главног града окрњене државе Сомалије, који тврде да су оборили америчку беспилотну летилицу на југу земље и у близини престонице.

     Борци из Покрета младих муџахедина (Харакат ал-Шабаб ал-Муџахедин), у делу Сомалије веома популарног „Ал-Шабаба”, тврде да се летилица срушила у море након што је погођена у региону доње Шабеле код градића Мерка, јужно од престонице.

     Борци кажу да су приметили и шест других беспилотних летилица како прелећу Могадишу и оближњи град Мерка.

     Иранска телевизија подсећа да су „бројне” америчке летилице на даљинско управљање оборене у Сомалији током протеклих пар недеља. Додаје се да „напади беспилотним летилицама у Сомалији чине ову државу, у којој влада безакоње, шестом по реду у којој америчка војска користи летилице на даљинско управљање за извођење смртоносних ваздушних удара”.

     САД су до сада користиле офанзивне беспилотне летилице у Авганистану, Пакистану, Либији, Ираку и Јемену.

     И пакистанска штампа је – први пут почетком јула - пренела „депешу” Њујорк Тајмса у којој се тврди да је америчка војска недавно проширила своје тајне операције у Јемену и Сомалији. У извештају се каже да су америчке беспилотне летилице крајем јуна извеле нападе на припаднике покрета Ал-Шабаб убивши „једног од вођа из средњег ешалона те организације”.

     Њујорк Тајмс се при том позвао на изјаве америчких званичника који су тврдили да поседују обавештајне доказе да устаници из Сомалије и Јемена јачају своје везе и да „постоји могућност да планирају нападе на САД”. Није познато како Американци финансирају сличне операције широм света (које нису одобрене од стране Конгреса) о којима амерички порески обвезници сазнају углавном из стране штампе.

     „Напад у Сомалији (крајем јуна) је обележио проширивање беспилотне ратне кампање на шесту по реду земљу… у дејствима се користе наоружане летилице типа Предатор и Рипер (Reaper)… којима управљају америчка војска или Централна обавештајна агенција,” преноси пакистански лист Нејшн (The Nation).

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари