Париз Трампу: Макрону није потребно ничије одобрење да заступа ставове Француске

АМЕРИЧКИ ЛИДЕР МУ ПРУЧИО ДА НИКО НЕ МОЖЕ ЗАСТУПАТИ САД У КОНТАКТИМА СА ИРАНОМ

* Шеф француске дипломатије поручио Вашингтону: „Поводом Ирана Француска изражава своје суверено мишљење. Она жели мир и безбедност у региону и смањење напетости и није јој потребно ничије одобрење за то“

________________________________________________________________________

        ИРАН и његов атомски протрам су `шаховска табла` која поступно погоршава односе између Вашингтона и његових водећих европских савезника-вазала.

        Доналд Трамп им је поручио да САД у дијалогу са Ираном могу без посредника који шаљу Исламској држави "противречне сигнале", као на пример председник Француске Емануел Макрон.

        Додатно је нагласио да нико није овлашћен да представља САД у дијалогу са Ираном.

        Званични Париз је на ово прозивање Макрона одмах одреаговао. Са нивао свог шефа дипломатије Ив ле Дриана који је председнику САД  поручио:

        „Француској није потребно ничије одобрење да би износила своје мишљење".

        У наставку је додао:

        „Поводом Ирана Француска изражава своје суверено мишљење. Она жели мир и безбедност у региону и смањење напетости и није јој потребно ничије одобрење за то“.

        Ле Дриан је нагласио да Париз наставља да поштује Бечки споразум са Техераном из 2015. године "као што то раде други учесници споразума, осим САД“ и да инсистирају на томе да се Иран „врати реализацији својих обавеза".

        Министар је нагласио да је за наставак дијалога, у условима заоштравања напетости – потребна политичка иницијатива.

        "То је управо оно што ради председник Макрон, у потпуно транспарентном маниру са нашим партнерима, пре свега са европским државама, потписницима споразума. Природно – он информише америчке власти. Потребно је ујединити напоре да се та конфликтна ситуација не би претворила у опасну конфронтацију", закључио је Ле Дриан.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари