Покажите Београду бич!

НЕМАЧКА ШТАМПА У ГЛАС:

СРБИЈА НИЈЕ ЗАСЛУЖИЛА СТАТУС КАНДИДАТА

  • ЗИДОЈЧЕ ЦАЈТУНГ: Унија не би ништа ризиковала ни на политичком ни на геостратешком плану када би влади у Београду показала бич, уместо да је обасипа коцкама шећера
  • Београд нема алтернативу, нема на шта друго да се оријентише. Један поглед на географску карту и на привредне интересе Србије показао би да су шупље њене претње да ће се поново приближити
  • ФРАНКФУРТЕР АЛГЕМАЈНЕ: Има сумњи у то да ће унутрашњи састав Србије у догледној будућности бити компатибилан са ЕУ

        БОН, (ФоНет) - Немачка штампа оцењује да Србија није заслужила статус кандидата за чланство у ЕУ и да Унија не би ништа ризиковала ни на политичком ни на геостратешком плану када би влади у Београду "показала бич, уместо да је обасипа коцкама шећера".

       "Србија није заслужила статус кандидата за чланство у ЕУ", пише Зидојче цајтунг, а Франкфуртер алгемајне цајтунг оцењује да "о приближавању Србије ЕУ треба двапут, па и трипут, размислити", пренео је Дојче веле.

        Лист Зидојче цајтунг пише да, уз сво поштовање за политички напредак Србије, "та земља није заслужила статус кандидата за чланство у ЕУ".

        Државу која се, оцењује се даље, налази у отвореном спору са другом државом, а не показује убедљив труд да тај спор реши, треба држати подаље од врата Европске уније.

        Европска комисија би требало да Србији још једном јасно стави до знања да ће приступ Унији имати тек када косовски конфликт дефинитивно и мирним путем буде решен, у чему се очекује значајан допринос Београда, пише Зидојче цајтунг.

       Унија не би ништа ризиковала ни на политичком ни на геостратешком плану када би влади у Београду показала бич, уместо да је обасипа коцкама шећера, закључује лист и додаје да је Србија много више упућена на ЕУ него обратно.

       "Београд нема алтернативу, нема на шта друго да се оријентише. Један поглед на географску карту и на привредне интересе Србије показао би да су њене претње да ће се поново приближити Русији или вратити на преддемократски ступањ - шупље…"

       О приближавању Србије ЕУ "треба два пута, па и три пута, размислити, ЕУ би требало да услови то приближавање решавањем конфликта са Косовом, сматра дневник Франкфуртер алгемајне цајтунг и као пример наводи случај Кипра који је показао да је касније решавање проблема немогуће - са свим последицама по унутрашње функционисање ЕУ.

       "Осим тога, има и сумњи у то да ће унутрашњи састав Србије у догледној будућности бити компатибилан са ЕУ", закључује Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари