Протести у 950 градова света, у 82 земље

 

 

 

У НАЈМАЊЕ 950 ГРАДОВА У СВЕТУ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ

ПРОТИВ ПОХЛЕПЕ И КОРУМПИРАНОСТИ БОГАТИХ

 Њујорк

  • Само у Денверу полиција је похапсила 24 демонстраната, а у Њујорку користила сузавац и пендреке

        МИТИНЗИ протеста и солидарности демонстрантима у Њујорку који су први иступили – под паролом «Окупирајте Волстрит» - одржани су у најмање 950 градова у 82 земље.

        По први пут, демонстрације су одржане и у низу градова Кине, Јапана, Филипина и Сингапура.          

        Нови талас је, природно, прешао и преко Њујорка (где је све и почело) и целог низа највећих америчких градова. А за епилог је имао: хапшење десетина учесника.

        Најмасовнији протести били су – поред Њујорка- у Деневеру, Сијетлу и Сан Дијегу. Већих сукоба није било, али је учесника било тако много да су полицијски кордони једва успевали да манифестанте потискују са тргова и из градских паркова

        Формални основ за привођења, америчке власти су нашле у «мешању градском транспорту, отказивању послушности власти након наредбе да се напусти одређена градска територија и пружању отпора приликом привођења».

        На главном тргу Сан Дијега демонстранти су седели у «редовима протеста», а кад је полиција, у првом покушају, хтела да их уклони, скандирали су «Све да седимо, сви да седимо».

        У сличној ситуацији у Денверу, полиција је похапсила 24 демонстраната, а у Њујорку су полицајци користили и пендреке. Студент Бен Дернберг је посведочио: «Гледао сам како људе растерују и млате пендрецима. Видео сам полицијског официра како десно и лево дели ударце».

На улицама Рима више од 150.000 људи

ИТАЛИЈАНИ ОПЕТ ПОКАЗАЛИ ЈУЖЊАЧКИ ТЕМПЕРАМЕНТ

 Рим

  • Демонстранти – на чијим транспарентима пише да им нису покрадене само паре него и снови и «Спасавајте људе а не банке» - кренули су од главне румске железничке станице Термини према Колосеуму

        МАСОВНИ протести против економске политике власти потресли су и Рим.

        На улице је изашло најмање 150.000 људи који су палили аутомобиле и разбијали излоге продавница.

        Италијански медији су их назвали «гневнима» јер су устали и против корумпираности и безосећајности један одсто најбогатијих у Италији и на планети.

        Заправо, у Рим су стигли студенти и други млади људи из целе Италије, а аутобуси их и даље довозе из свих крајева Италије.

        Демонстранти – на чијим транспарентима пише да им нису покрадене само паре него и снови и «Спасавајте људе а не банке» - кренули су од главне румске железничке станице Термини према Колосеуму. То је, наравно, потпуно паралисало све активности и саобраћај у главном граду. 

 

РИМ

 

        Римске демонстрације су прерасле у нереде у којима је теже (3) и лакше повређено најмање 70 људи. Од овог броја, 30 су полицајци.

        Италијанска влада је оценила да иза нереда – за које је проценила да су „невероватног нивоа“ – стоји „група злочинаца“ и да је италијанска јавност дужна да их „осуди све без изузетка“.

        Још директнији је био Силвио Берлускони који је изјавио:“Сви који су припремили ово злог морају бити пронађени и кажњени“.

        Италијански медији су демонстрације у „вечном граду“ назвали „малим грађанским ратом“. Лист „Коријере дела сера“ објавио је да су у Риму биле две манифестације: мирна и  насилна коју су организовале групе младих обучене у црно зване "black bloc".

        Њихови припадници су запалили више аутомобила, бацали су флаше, камење и петарде на полицајце, ломиле излоге продавница и банака. Чак су покушали да запале неколико зграда, међу њима и једну која припада италијанском Министарству одбране.

        Да би их зауставила, полиција је употребила сузавац и водене топове.

         

БРИСЕЛ

„Нас је 99%“

        АКЦИЈА  протеста – против „антикризне политике ЕУ“ - прошла је и у Бриселу уз учешће око 6000 људи.       

        Демонстранти су и у административном центру Уније себе назвали „гневним“, а наосили су транспаренте на којима је писало „Нас је 99%“.

        Међутим, за разлику од Рима, у Бриселу су манифестанти само звиждали и скандирали увреде док су пролазили поред здања банака и институција ЕУ.

ЗАГРЕБ

«Банке, зашто су вам тако велика уста?»

        ВИШЕ од хиљаду људи демонстрирало је и улицама Загреба, али су се организатори потрудили да што више личи на њујоршко «Окупирајмо Волстрит».

        Кренули су са Трга бана Јелачића, носећи пароле: «Против капитализма, за непосредну демократију», «Извуците руке из наших џепова» и «Банке, зашто су вам тако велика уста?»

        Протестовали су и против незапослености и корупције.

        Слични протести одржани су и у Ријеци, Сплиту и Пули.

 

САРАЈЕВО

«Смрт капитализму!»

        У САРАЈЕВУ «марш протеста» окупио је само 150 учесника који су тражили реформу банкарског сектора, смањење пореза и давања сељака.

        Виђене су црвене заставе, слике Че Геваре и транспарент  на којем је писало: «Смрт капитализму, слобода народима».

 

АТИНА

„Грчка није на продају“

        ПРОТИВ „финансијског тероризма“ демонтрације су одржане на тргу Синтагма, поред грчког парламента.

        Окупило се око 2000 људи који су истакли паролу „Грчка није на продају“.

        Све је протекло мирно. Демонстранти су чак организовали и сопствени концерт.

 

МАДРИД

«Удружимо се против глобалних промена»

        МАСОВНИ протести по узору на «Окупирајмо Волстрит!» у Њујорку, организовани су и у главном граду Шпаније.

        Протестанти су се окупили на тргу Сибелес, одакле су се у колонама кретали по централним улицама града према тргу Пуерта дел Сол. Носили су транспаренте са натписима: «Удружимо се против глобалних промена» и «Ми се нећемо зауставити ни пред чиме у борби за наша права».

        Пролазећи поред зграде Централне банке Шпаније, демонстранти су скандирали: «Кривци, кривци. Не – закидању социјалних програма»

        Због великог учешћа у акцији, саобраћај је у центру Мадрида био је парализован.

        У акцији "гневних" Мадриђана, како оцењују организатори, учествовало је око 50 хиљада људи.

        Демонстрације су прошле мирно. Многобројна полиција обезбеђивала је скуп.

Ви укидате нашу будућност!

НЕМАЧКА: МЛАДИ НА УЛИЦАМА БЕРЛИНА, МИНХЕНА, ХАМБУРГА И ЈОШ 50 ДРУГИХ ГРАДОВА

 Берлин

  • У Франкфурту на Мајни је, примера ради, било нешто више пд 5000 учесника који су митинговали пред зградом Европске централне банке, узвикујући: «Ви шпекулишете нашим животима»  и «Ви укидате нашу будућност»

        ДЕСЕТИНЕ  хиљада демонстраната против «финансијског тероризма» изашле су и на улице Берлина, Минхена, Хановера, Хамбурга, Штутгарта и још 45 немачких већих градова. Да би подржале акцију «међународни дан солидарности против похлепе и корумпираности један одсто најбогатијих».

        У Франкфурту на Мајни је, примера ради, било нешто више пд 5000 учесника који су митинговали пред зградом Европске централне банке, узвикујући: «Ви шпекулишете нашим животима»  и «Ви укидате нашу будућност».

        Трг испред банке паралисан је «на неодређено време», а у редовима демонстраната били су  активисти антиглобалистичке организације Attac и „Окупирајмо Франкфурт“.

        У Келну је било упола мање незадовољних.

„Вратите власт народу”

ПРОТЕСТИ И У ЕСТОНИЈИ

        Протести су захватили и главни град Естоније Талина. Људи су на улицама узвикивали против владе и банака, а било је и плаката са паролама: «Вртите власт народу», «Ограничите апетите банака», «Зауставимо богаћење шачице пребогатих индустријалаца и банкара на рачун обичног народа»

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари