Русија ће бранити Северну Кореју у случају агресије Ј. Кореје, Јапана и Америке

ПЈОНГЈАНГ: ПУТИН СА КИМ ЏОНГ УНОМ УТАНАЧИО «СТРАТЕШКО ПАРТНЕРСТВО»

* Споразум о свеобухватном стратешком партнерству предвиђа да ће две земље једна другој «пружати подршку широм света као прави пријатељи и добри суседи». И да ће успоставити и војно-техничку сарадњу

* Владимир ПУТИН: „Противимо се пракси примене политички мотивисаних санкција и ограничења. Такве нелегитимне акције само подривају глобални економски и политички систем»

* Америчка агенција Blomberg већ у наслову текста поводом Путинове државне посете Пјонгјангу поставила је питање „Зашто веза Русије са Северном Корејом представља опасност за цео свет?“

__________________________________________________________

          ВЛАДИМИР Путин је у Пјонгјангу са Ким Џонг Уном потписао Споразум о свеобухватном стратешком партнерству између Русије и Северне Кореје.

          Тај документ предвиђа не само савезничке односе две земље него и помоћ другој страни у случају агресије.

          Према Путиновим речима, Русија не искључује војно-техничку сарадњу са Пјонгјангом, у складу са потписаним споразумом.

          Званична церемонија дочека руског лидера одржана је на Тргу Ким Ил Сунга.

          Путин је по завршетку преговора изјавио да Москва и Пјонгјанг воде независну спољну политику и не прихватају уцене:

          „Противимо се пракси примене политички мотивисаних санкција и ограничења. Такве нелегитимне акције само подривају глобални економски и политички систем».

          Путин је нагласио да се Русија и ДНРК успешно развијају на сувереној и независној основи, упркос спољном притиску.

          Такође: да ће две земље једна другој «пружати подршку широм света као прави пријатељи и добри суседи».

          Оценио је да САД и низ других земаља НАТО испорукама Украјини високопрецизних система дугог домета, авиона Ф-16 и другог наоружања и опреме за ударе по руској територији «грубо крше своје међународне обавезе“.

          Британска новинска агенција Reuters  оценила је да су „САД и њихови савезници изузетно забринути” због продубљивања сарадње између ДНРК и Русије, и да су их позвали да «одмах прекину своје непријатељске акције”.

          Америчка агенција Blomberg већ у наслову текста поводом Путинове државне посете Пјонгјангу поставила је питање „Зашто веза Русије са Северном Корејом представља опасност за цео свет?“.

           У самом тексту се признаје да нова етапа сарадње Русије и Северне Кореје «поништава смисао испорука америчког оружја Кијеву».

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари