Са Саркозијем и Јунисом „бројао“ митраљезе, „калашњикове“и „милане“

ФИЛОЗОФ БЕРНАР-АНРИ ЛЕВИ ПРИЗНАО ДА ЈЕ ОДИГРАО ВАЖНУ УЛОГУ

У ФРАНЦУСКОМ НАОРУЖАВАЊУ ГАДАФИЈЕВИХ ПРОТИВНИКА

Леви и Абделџалил

  • Побуњеници у Јелисејској палати затражили сто блиндираних аутомобила са митраљезима калибра 12,7 и 14,5 милиметара, 200 портативних радио-станица, плус три базне, сто пикапова, 1000 „калашњикова“ и пет противтенковских диригованих ракетних комплекса „милан“... а Саркози им обећао да ће све добити у најкраћем могућем року преко Катара и других „пријатељских арапских земаља“
  • Леви такође не крије да је он био тај ко је крајем марта 2011. обавестио Саркозија да је првој фигури ПНС, Махмуду Џибрилу, рекао да може очекивати „брзе француске испоруке оружја и долазак војних инструктора“

        ВЛАСТИ Француске су - директно или преко посредника - испоручиле велике количине оружја либијским побуњеницима. И то: према списковима које су Либијци у јелисејској палати усаглашавали са председником Николом Саркозијем - изјавио је филозоф Бернар-Анри Леви, не скривајући да је управо он био један од учесника тих тајних договора.

        Међутим, Леви овим открићем уопште и не покушава да дискредитује ни Француску ни Саркозија. Себе још мање. Јер, он у својој најновијој књизи „Нежељени рат“, која треба да се појави у књижарама за два-три дана, доста детаљно описује како је успео да убеди Саркозија да се Париз укључи у „либијски конфликт, прво дипломатски па војно“.

        При том уопште не крије да је 5. марта у Бенгазију неколико сати разговарао са једним од кључних побуњеничких лидера Мустафом Абделџалилом, нити - да му је он предложио да се посланицом обрати француском председнику и да се једна делегација тајно упути у Париз. Тако је и било: Гадафијеви противници су у Јелисејској палати примљени већ 10. марта, а Француска је одмах потом саопштила да официјелно признаје тзв. Прелазни национални савет за једину закониту власт у Либији.

        Леви такође не крије да је он био тај ко је крајем марта обавестио Саркозија да је првој фигури ПНС, Махмуду Џибрилу, рекао да може очекивати „брзе француске испоруке оружја и долазак војних инструктора“.

Леви у Мисрати

        Сасвим конкретно се о војној помоћи - хвали се Леви - разговарало (у Јелисејској палати) 13. априла кад је у париз стигао главнокомандујући побуњеничких снага Абдел Фатах Јунис (који је две недеље касније био убијен у Бенгазију под неразјашњеним околностима). Тада је Саркози обећао Либијцима да ће им француско оружје бити достављено преко Катара. При том је био директан и затражио да му прецизно кажу шта им све треба. А Јунис и његови помоћници су саопштили: сто блиндираних аутомобила са митраљезима калибра 12,7 и 14,5 милиметара,  200 портативних радио-станица, плус три базне, сто пикапова, 1000 „калашњикова“ и пет противтенковских диригованих ракетних комплекса „милан“...

        Јунис се истог дана у Паризу сусрео и са представницима војне компаније Panhard чија специјалност је оклопна техника. Ту је добио уверавања да ће му све жеље бити испуњене у рекордно кратком року. Тако је и било. Побуњеницима су велике партије француског оружја испоручене преко планиснких превоја Нафуса, а дотле су биле допремљене преко „пријатељских арапских земаља“.

        Неколико недеља касније, филозоф је у Јелисејску палату довео и побуњеничке команданте из Мисрате. Оружје и њима било обећано, али Леви не открива - ни које, ни у којим количинама.

        Крајем јуна је француски Генералштаб - да подсетимо - признао да је побуњеницима испоручио митраљезе и минобацаче, али је тада порицао да им је доставио дириговане противтенковске ракете.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари