Сад Дејтон смета „босанској економији“

ДИРЕКТОРКА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА

ЗА ЈУЖНУ И ЦЕТРАЛНУ ЕВРОПУ ЏЕНИФЕР БРАШ

Потписивање Дејтонског споразума

  • Браш на симпозијуму у Вашингтону оценила да би Србија могла више да се ангажује и заинтересује за БиХ, као целину, па да „њени односи са Републиком Српском не буду главни покретач српске политике према тој области“
  • Браш нагласила да је Тадић предузео позитивне кораке одласком у Сребреницу, Сарајево и Мостар, али мисли да би „могао да учини и много више“

        ВАШИНГТОН,  (ФоНет) - Директорка за јужну и централну Европу у америчком Стејт департменту Џенифер Браш сматра да би председник Србије Борис Тадић могао да учини много више у погледу подршке Босни и Херцеговини (БиХ).

        Браш је на симпозијуму „Економски развој у БиХ - Непостојање владе и последице“, нагласила да не сумња у способност БиХ да решава сопствене проблеме и крене напред, али сматра да је неопходна и помоћ региона.

        „Босна није у изолацији и потребна јој је добра воља њених суседа. Не само да јој пруже добар пример, него да пруже Босни помоћ која није на етничкој основи“, прецизирала је Браш у вашингтонском Центру за трансатлантске односе.

        Према њеним речима, Хрватска тренутно то чини, мада је у прошлости њена помоћ више била усмерена ка хрватској заједници у тој земљи.

        „Али, мислим да сада и код премијерке Јадранке Косор и код председника Иве Јосиповића видимо више хуманистички приступ Босни“, оценила је Браш.

        Истичући да је то исправно, Браш је подсетила да је Хрватска на прагу Европске уније (ЕУ), „па не може да има 1.000 километара дугу границу са суседом која не функционише како треба“.

        Браш сматра да би Србија, у том смислу, могла више да се ангажује и заинтересује за БиХ, као целину, и да „њени односи са Републиком Српском не буду главни покретач српске политике према тој области“.

        Браш наглашава да је Тадић предузео позитивне кораке одласком у Сребреницу, Сарајево и Мостар, али мисли да би „могао би да учини и много више“.

        „Рекла бих да моја очекивања од Србије на том пољу нису остварена, јер мислим да она има већи потенцијал“, објаснила је Браш.

        Говорећи о ЕУ, Браш је оценила да Унија схвата како је потребно отићи у Босну и „продати идеју о будућности у ЕУ“.

        Према њеним речима, после доласка Петера Соренсена на место специјалног изасланика ЕУ у БиХ, Унија увиђа да би требало да учини више у тој земљи.

        Помињући Дејтонски споразум, Браш је рекла да је он донео мир, али да је сада основа многих конфликата и проблема за одрживу и функционалну владу или економију у БиХ.

        „Не предлажем било какве промене Дејтонског споразума, не предлажем да се он одбаци. Кажем само да Дејтон, како га видимо сада у 2011, иако је био позитиван корак, садржи много елемената који отежавају босанској економији да се покрене“, закључила је Браш.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари