Си са Путином у Астани: Неуморно штитимо наша права и интересе и основе међународних односа

ОЦЕНИЛИ ДА НИКАКВИ ПРЕГОВОРИ О УКРАЈИНИ НИСУ МОГУЋИ БЕЗ УЧЕШЋА РУСИЈЕ

* Владимир ПУТИН: Руско-кинеска интеракција у светским пословима један је од главних фактора стабилизације на међународној арени. Односи Москве и Пекинга тренутно доживљавају најбољи период у историји

______________________________________________________

            РУСКА Федерација и Кина морају остати привржене својим пријатељским односима, без обзира на тешку ситуацију - изјавио је Си Ђинпинг за време разговора са Владимиром Путином у Астани.

             До њиховог сусрета дошло је дан пре почетка самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС), а кинески лидер је још рекао:

             „У међународној ситуацији која је далеко од једноставне, морамо заувек да останемо привржени свом пријатељству и да напорно радити за добробит наших народа, унапређујући јединствене вредности кинеско-руских односа. Наше је и да негујемо нове покретаче сарадње, да неуморно штитимо наша легитимна права и интересе, као и основне норме међународних односа“.

           Си је такође напоменуо да му је посета руског председника Пекингу, у мају ове године, омогућила да истакне приоритетни развој билатералне сарадње поводом 75. годишњице дипломатских односа двеју држава.

            Путин је оценио да је руско-кинеска интеракција у светским пословима један од главних фактора стабилизације на међународној арени. Према његовим речима, односи Москве и Пекинга тренутно доживљавају најбољи период у историји.

              Путинов портпарол, Дмитриј Песков, открио је да су двојица лидера разговарала и о Украјини, указавши на бескорисност било каквих формата преговорних без руског учешћа.

             Песков је нагласио да украјинском питању није посвећено много пажње у преговорима у Астани.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари