Сирија Сиријцима, глобална борба против наркотика и тероризма

РУСКО-АМЕРИЧКИ ПРЕГОВОРИ У ЛОС КАБОСУ НА НАЈВИШЕМ НИВОУ - ПУТИН И ОБАМА НА ЧЕЛУ ЈАКИХ ТИМОВА

  • Тежићемо убрзаном ступању на снагу Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба
  • Приоритетним задацима сматрамо успешну реализацију новог Споразума о стратешком офанзивном наоружању и настављање дијалога о питањима стратешке стабилности. Без обзира на разлике у оценама, договорили смо се да наставимо заједничко трагање за решењем проблематичних питања у области противракетне одбране
  • Признајући право Ирану да користи атомску енергију у мирнодопске сврхе, слажемо се да он треба да предузме озбиљне напоре усмерене на обнову међународног поверења у искључиво мирнодопски характера свог нуклеарног програма
  • Да би се зауставило крвопролиће у Сирији, позивамо на хитан прекид сваке врсте насиља и изражавамо свестрану подршку специјалном представнику УН и Арапске лиге К. Анану, укључујући и кретање у правцу политичког прелаза ка демократском и плуралистичком политичком систему који би реализовали сами Сиријци у оквиру суверенитета, независности, јединства и територијалне целовитости Сирије. Уверени смо да сиријски народ треба да има могућност да самостално и демократски изабере своју будућност
  • Срећни смо што можемо да објавимо формирање радне групе за војно-техничку сарадњу

 

         ЛИДЕРИ Русије и САД – Владимир Путин и Барак Обама – срели су се у мексичком Лос Кабосу, `под кровом` самита Г-20.

         Са руске сртане, у преговорима су учествовали: шеф дипломатије Сергеј Лавров, Путинов помоћник за спољну политику Јуриј Ушаков и амбасадор Рф у Вашингтону Сергеј Кисљак. А у Обамином тиму су били: државни секретар Хилари Клинтон, помоћник шефга државе за националну безбедности Томас Донилон, амерички амбасадор у Москви Мајкл Мекфол и специјални Обамин помоћник Елис Велс.

         Преговори су завршени потписивањем заједничке изјаве коју ФАКТИ  доносе у целини:

 

         Заједничка изјава председника Руске Федерације Владимира Путина и председника Сједињених Америчких Држава Барака Обаме (Лос Кабос, 18. јуна 2012. године)

         Руска Федерација и Сједињене Америчке Државе потврђују приврженост јачању односа теснее сарадње на добро народа наших земаља, међународног мира, свеопштег просперитета и безбедности. Минулих година смо успели да заложимо солидну основу за даље јачање међусобног разумевања поводом целог низа праваца.

         Данас смо се договорили да наставимо тај посао, руководећи се принципима владавине права, поштовања људских права, равноправног и узајамног уважавања.

         Један од кључних задатака нашег заједничког дневног реда јесте – проширење трговинско-инвестиционних веза што треба да допринесе обостраном економском расту и просперитету. У том констексту смо се сагласили да удељујемо дужну пажњу повећању и диверсификацији билатералне трговине и инвестиција на основама недискриминационог приступа на своја тржишта, у складу са међународним нормама.

         Важан корак у том правцу је и приступање Русије Светској трговинској организацији које је постало могуће захваљујући заједничким напорима. Да би норме и механизми СТО почели да функционишу у трговини наших земаља, Администрација Б. Обаме ће тесно радити са Конгресом САД у циљу што хитнијег укидања амандмана на закон Џексона-Веника који се тиче Русије радии ширења на Руску Федерацију режима нормалних трговинских односа.

         САД такође поздрављају тежњу Русије да ступи у Организацију за економску сарадњу и развој и предлажу да дају допринос том процесу

         Русија и САД, као две државе које располажу са највећим нуклеарним арсеналом у свету, настављају да носе посебну одговорност у питањима контроле нуклеарног оружја и његовог неширења.

         Одлучно потврђујемо своју приврженост Споразуму о неширењу нуклеарног оружја и општим циљевима универзализације и поштовања овог Споразума, а такође свеобухватних гаранција Међународне агенције за атомску енергију у складу са чланом III Споразума и Анексом. Признајемо успехе који су достигнути на самитима о нуклеарној безбедности, укључујући извоз и ликвидацију нуклеарног материјала, смањење цивилног коришћења обогаћеног урана, повећања културе нуклеарне безбедности у читавом свету.

         Настављамо рад на пребацивању истраживачких реактора у Русији и САД на осиромашено уранијумско гориво. Спремни смо да удвостручимо билатералне напоре у области јачања нуклеарне безбедности, борбе са нуклеарним шверцом и борбе са нуклеарним тероризмом, а такође да допринесемо почетку преговора о Споразуму о забрани производње фисионог атомског материјала за производњу нуклеарног оружја и других експлозивних направа на Конференцији за разоружање у оквиру избалансираног програма за њен рад. Тежићемо убрзаном ступању на снагу Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба.

         Приоритетним задацима сматрамо успешну реализацију новог Споразума о стратешком офанзивном наоружању и настављање дијалога о питањима стратешке стабилности. Без обзира на разлике у оценама, договорили смо се да наставимо заједничко трагање за решењем проблематичних питања у области противракетне одбране.

         Тежња ка међународном миру и безбедности остаје приоритет и за Русију и за САД, узимајући у обзир колико много можемо да урадимо кад заједно радимо на савладавању основних изазова овог века.

         Признајући право Ирану да користи атомску енергију у мирнодопске сврхе, слажемо се да он треба да предузме озбиљне напоре усмерене на обнову међународног поверења у искључиво мирнодопски характера свог нуклеарног програма.  Због тога Техеран мора да у потпуности поштује своје обавезе, које проистичу из одговарајућих резолуција Савета Безбедности УН и Совета директора Међународне агенције за атомску енергију, као и да са том агенцијом ради на неодложном решавању свих преосталих питања. Наш је заједнички циљ је да до свеобухватног преговорног решења дођемо на основама принципа поступности и узајамности, па зато рачунамо на конструктивни разговор са Ираном кроз механизам „шесторице”, укључујући и рунду преговора у Москви од 18. и 19. јуна ове године.

         Позивамо Северну Кореју да приступи извршавању свих одговарајућих препорука Савета Безбедности УН и свих обавеза из Заједничке изјаве Кине, Северне Кореје, Републике Кореје, Русије, САД и Јапана од 19. септембра 2005. године. Рачунамо да Северна Кореја неће чинити ништа што би водило ескалацији напетости на Корејском полуострву. Обзиром да смо били партнери у шестостраном преговарачком процесу, спремни смо да наставимо са заједничким напорима да бисмо достигли проверљиву денуклеаризацију Корејског посуострва у складу са Заједничком изјавом од 19. септембра 2005. године.

         Спремни смо да сарађујемо у билатералном и међународном формату у решавању регионалних конфликта. Да би се зауставило крвопролиће у Сирији, позивамо на хитан прекид сваке врсте насиља и изражавамо свестрану подршку специјалном представнику УН и Арапске лиге К. Анану, укључујући и кретање у правцу политичког прелаза ка демократском и плуралистичком политичком систему који би реализовали сами Сиријци у оквиру суверенитета, независности, јединства и територијалне целовитости Сирије. Уверени смо да сиријски народ треба да има могућност да самостално и демократски изабере своју будућност.

         Неопходност успостављања праведног, дугорочног и свеобухватног мира на Блиском Истоку никада није била оволико очигледна. Зато ћемо наставити да са нашим партнерима унутар „квартета” подстчемо мировне напоре на основу његових изјава од 23. септембра 2011. године и 11. априла 2012. године, као и да радимо на јачању способности Палестинске националне администрације да у пуној мери одговара потребама палестинског народа у цивилној области у свери безбедности - како сада, тако и у будућој држави.

         Русија и САД наставаљају да се суочавају са заједничком претњом која долази од Ал Каиде и других терористичких група које делују у Авганистану и око њега. Признајемо да је сада кључни моменат за међународне напоре за јачање безбедносне подршке економском развоју те земље, као и за борбу против нарко-претњи. Русија је успешном реализацијом билатералних и мултилатералних споразума о транзиту дала суштински допринос међународној подршци стабилности у Авганистану.

         Потврђујемо да процес усмерен на успостављање мира треба стварно да усмемеравају и реализују сами Авганистанци. Нераздвојни елементи долажења до мира треба да буду приврженост сувереном, стабилном и недељивом Авганистану, раскидање веза са Ал Каидом, прекид насиља, признавање авганистанског Устава, укључујући уставне одредбе о људским правима и,нарочито, правима жена.

         Такође ћемо размотрити могућности јачања „северне маршурте” транзита, консолидације регионалне безбедности, ширења сарадње у борби са тероризмом и нарко-трговином, при чему ћемо се ослонити на потенцијале ОДКБ и Савета Русија – НАТО у циљу повећања нивоа припреме правосудних органа у региону.

         Руска Федерација и Сједињене Америчке Државе имају намеру да појачају сарадњу у решавању глобалног проблема наркотика да бисмо, у складу са резолуцијама Генералне Скупштине УН и Комисије УН о наркотицима, остварили кардинално смањење производње и потрошње забрањених наркотика. Спремни смо да наставимо да активно помажемо напоре међународне заједнице у борби са незаконитом производњом и нелегалним прометом и потрошњом наркотика.

         Руска Федарација и Сједињене Америчке Државе имају намеру да и даље развијају свестрану сарадљу у борби са тороризмом. Обе наше земље се суочавају са сталним и прогресивним унутрашњим и транснационалним терористичким претњама, које долазе од терориста чија су упоришта у Северној Африци и на Блиском Истоку, у рејону Рога Африке, Авганистана и Пакистана. С обзиром на глобални карактер ових изазова, потврђујемо своју спремност за даљи заједнички рад на реализацији Глобалне антитерористичке стратегије УН, резолуција и изјава Савета Безбедности УН о тероризму, а такође за коришћење и других применљивих међународних антитерористичких инструмената, укључујући антитерористичке санкционе режиме које је Савет Безбедности УН задејствовао против Ал Каиде и Покрета талибана.

         Русија и САД потврђују намеру да раде заједно да би обезбедиле трајни успех недавно основаног Глобалног антитерористичког форума и да настави сарадњу у различитим мултилатералним форумима, укључујући Римску/Лионску групу „осморке”, АТЕС, регионални форум АСЕАН, ОЕБС. Наставићемо сарадњу у функцији борбе са финансирањем тероризма, блокирања могућих веза терористичких мрежа са криминалним групацијама, пресецања ширења насилног екстремизма, као и усавршавања система антитерористичке безбедности у транспорту уз закључивање билатералних споразума у тој сфери.

         Важну улогу у јачању руско-америчких односа треба да игра у јуну 2009. године формирана Председничка комисија за координирање билатералне сарадње поводом најширег спектра питања – почев од стратешке стабилности, енергетике и космоса, борбе са нелегалним прометом и потрошњом наркотика до здравства, пољопривреде, екологије, цивилног друштва и културно-образовне размене.

         Срећни смо што можемо да објавимо формирање радне групе за војно-техничку сарадњу.

         Нараста руско-америчка сарадња у глобалној борби са маларијом.

         Ове године заједно обележавамо 200. годишњицу оснивања тврђаве Форт Рос у Калифорнији коју су подигли руски колонисти, што само потврђује историјске везе између наших земаља.

         Да би наше билатералне везе добиле нови квалитет, имамо намеру да посебну пажњу поклонимо развоју контаката између наших друштава и људи, укључујући и либерализацију визног режима. Поздрављамо кораке за усмерене на ступање на снагу 2001. гдодине руско-америчког Споразума о поједностављивању визних формалности који треба да олакша путовања руских и америчких туриста и бизнисмена. Такође смо спремни да заједно радимо на обезбеђивању права и заштите усвојене деце. Овоме ће допринети ступање на снагу и поштовање прошле године потписаног билатералног Споразума о сарадњи у области међународног усвајања деце.

         Само радећи заједно, Руска Федерација и Сједињене Америчке Државе биће у стању да остваре позитивне резултате у јачању демократије и безбедности руског и америчког народа ињихов просперитет, а такође и да решавају друга тешка питања која стоје пред нашим земљама и међународном заједницом.

 

Путин позвао Обаму у Москву, а он њега – да посети САД

         РУСКИ лидер је позвао америчког колегу да посети Москву.

         „Били сте у Русији пре три године, па вас са задовољством позивам у Москву” - рекао је Путин.

         Обама се прво захвалио на позиву и нагласио да ће чекати „могућност да отпутује у Русију”. А онда узвратио: „Надам се такође да ћете и Ви доћи у посету Сједињеним Државама”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари