Спремали дизање у ваздух Лондонске берзе и US-амбасаде, а добили 10-16 година затвора

Краљевски суд у Лондону изрекао мере британским исламистима који планирали подметање бомби по Лондону

         БРИТАНСКИ суд је осудио на различите казне затвора – од пет до 16 година – терористе који су 2010. хтели да дигну у ваздух многе знаменитости Лондона: од панорамског точка „Лондонско око“, до Лондонске берзе, каже се у одлуци краљевског суда у главном граду Велике Британије.

         За то кривично дело, у децембру 2010. године, било је ухапшено 12 становника Велике Британије (у разним деловима земље) чланова једне те исте исламистичке организације. Троје од њих су ослобођени без подношења кривичних пријава, деветорици су предочене разне оптужнице по Закону о тероризму и на тај начин су задржани у притвору.

         Током суђења, четворица мушкараца -узраста од 21 до 30 година,  из Лондона и Кардифа - признала су да су имали план дизања у ваздух Лондонске берзе (експлозив је требало да буде постављен у тоалетним просторијама). Они су осуђени на казне затвора од 12 до 16 година и 10 месеци.

         Још двојица – 28-годишњи исељеник из Кардифа и 27-годишњи становник града Сток он Трент на северозападу Енглеске – признала су своје учешће у припреманом терористичком акту и поседовање `материјала са терористичким садржајем`. Они су добоили 10 година и четири месеца и пет година затвора.

         Судија Алан Вилки саопштио је  да ће троје исламских фундаменталиста бити ослобођено када престану претње јавној безбедности.

         Истражни органи поседују информацију да су окривљени у јесен 2010. године вршили припремне радње за терористичке нападе који су се требали десити за католички Божић 2011. године. У суду су се чули детаљи плана терористичког акта који је припреман, а за који се сазнало након хапшења ове групе и одузимања материјала.

         При планирању терористичких аката завереници су одлазили на места са којих су требали да их изврше. У њиховим папирима откривене су адресе Лондонске берзе, зграде градоначелника Лондона, амбасаде САД у Великој Британији. На њиховом списку су се нашли и познати торањ Биг Бен, Вестмистер, сајентолошка црква, као и адреса старешине катедралног храма Светог Павла и рабина две синагоге.

         У кућама ухапшених пронађени су примерци екстремистичког часописа Inspire ("Инспирација"), који се штампа уз помоћ Ал Каиде у Јемену на енглеском језику и који је намењен становницима на Западу. У једном од њих је и чланак «Како направити ручну бомбу у кухињи код маме», као и текстови о џихаду и други материјали екстремистичког садржаја.

         Претпоставља се да је инспиратор групе могао бити недавно погинули јеменски проповедник-екстремиста Анвар Ал Авлаки.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари