Тегелтија: Вакцина ће бити довољно - за све у БиХ биће бесплатне

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ САВЕТА МИНИСТАРА БиХ: ПРВИ КОНТИГЕНТ ДОБИЋЕМО – ДО КРАЈА ЈАНУАРА

* „Наручили смо и већ платили 1.232.000 вакцина. Уплатили смо преко 12 милиона КМ, а Савет министара је обезбедио и око два милиона КМ за њихово складиштење и дистрибуцију

_________________________________________________________

       ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ  Савета министра Зоран Тегелтија изјавио је да је БиХ учинила све што је потребно да буде део глобалног процеса борбе са ковид-19.

       „Сећате се најаве да ће се почетком године појавити вакцина, а да ће се становништво вакцинисати до половине ове године. У складу с тим, БиХ је приступила глобалном програму и уплатили смо и наручили 1.232.000 вакцина. Уплатили смо средства у целости. И за то смо уплатили преко 12 милиона КМ, а Савет министара обезбедио је око два милиона КМ за складиштење и дистрибуцију тих 1.232.000 за вакцинацију 20 одсто становништва“ – навео је Тегелтија.

       Прецизирао је: „Прве количине из овог контигента доћи ће до краја јануара, доћи ће оне вакцине које је најтеже дистирбуирати и чувати, али и које су прве регистроване у свету“.

       Додао је да је БиХ упоредо са овим процесом кроз Ковакс програм приступила набавци и ту је договорено више од 800 хиљада доза.

       „Цена је на нивоу од 10 долара и вероватно ће и остале вакцине бити по тој цени. Прво ће се вакцинисати здравствени радници, становништво старије од 65 година и особе које раде у институцијама за смештај старих и изнемоглих лица", казао је Теглетија.

       Додао је да БиХ има потребна финансијска средства да набави вакцине и да ће за све приоритетне групе бити бесплатне.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари