Трговина органима у присуству УН?

 „ТУРСКЕ НОВИНЕ“:

„КРАЂА ТЕЛА СОМАЛИЈСКЕ ДЕЦЕ! СВАКИ АВИОН

УКРЦА БАР ЧЕТИРИ ВРЕЋЕ СА ТЕЛИМА, ИСПРАТЕ ГА УН“

  • Турски новинар Осмах Сагирли тврди да су се званичници УН-а, који су били око авиона, успаничили када је он пришао и замолио избеглице да отворе кулере да би фотографисао њихов садржај

  • Сагирли каже да је њему и једном локалном доктору био ускраћен приступ болници коју воде француски „Доктори без граница” (Médecins sans Frontières) и тврди да је разговарао са оцем који је продао тело свог детета

  • Турски новинар је написао и да се органи избеглих Сомалијаца пребацују у богате западне земље и да њихова цена може достићи око 1оо.ооо долара, а своју прицу ставља у шире оквире и повезује са Косовом, Ираком, Пакистаном и Хаитијем, сугеришући да је то `организована пракса`

     ЛИСТ „Турске новине” (Türkiye Gazetesi) објавио је десетак фотографија из једног избегличког кампа у Кенији на којима се виде избеглице како чекају у реду испред једног приватног млазног авиона држећи у руци пластичне „кулере”. Аутор фотографија, новинар Осман Сагирли (Osman Sağırlı), тврди да Уједињене нације игноришу распрострањену праксу трговине органима у избегличким камповима у Кенији у којима се налазе избеглице из глађу погођене Сомалије.

     Наслов његове репортаже гласи: „Крађа тела сомалијске деце! Сваки авион укрца бар четири вреће са телима, а испрате га Уједињене нације”.

     Турски новинар тврди да су се званичници УН-а, који су били око авиона, успаничили када је он пришао и замолио избеглице да отворе кулере како би фотографисао њихов садржај. Сагирли је такође приметио велики број мањих приватних авиона који се нису дуго задржавали на аеродрому и нису поштовали уобичајену процедуру након слетања.

     Осим турских, причу су пренели сомалијски и ирански медији, али званичници УН одбијају да коментаришу ове тврдње.

     Сагирли, који је провео 33 дана као извештач свог листа из кенијских избегличких кампова, направио је снимке на аеродрому који је под управом Уједињених нација, а налази се у близини кампа Дадааб у североисточном делу Кеније. Између осталих, Сагирли каже да је њему и једном локалном доктору био ускраћен приступ болници коју воде француски „Доктори без граница” (Médecins sans Frontières) и тврди да је разговарао са оцем који је продао тело свог детета.

     Такође је пренео исказ једног њиховог анонимног сарадника који тврди да се `односе узорци ткива` са тела преминулих у болници. Коначно, Сагирли наводи да му није био омогућен приступ ни у оближњу мртвачницу где је желео да фотографише преминуле.

      Турски новинар је написао и да се органи избеглих Сомалијаца пребацују у богате западне земље и да њихова цена може достићи око 1оо.ооо долара. Сагирли ову причу ставља у шире оквире и повезује је са Косовом, Ираком, Пакистаном и Хаитијем, сугеришући да је ово организована пракса.

     Иначе, грађани Сомалије (која је де факто подељена у три државе) беже у Кенију од суше и глади, а у Дадаабу се тренутно налази око пола милиона избеглица.

     Предвиђени број људи које може примити овај камп је 90.000, преноси иранска телевизија Прес ТВ, додајући да је кенијска влада већ неколико пута упозорава да се дневни улаз сомалијских избеглица на њену територију `отео контроли`.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари