Тријумф левичара у Боготи погађа већ ослабљени утицај САД у Латинској Америци

БИВШИ ГЕРИЛАЦ ГУСТАВО ПЕТРО - НОВИ ПРЕДСЕДНИК КОЛУМБИЈЕ

Густаво Петро

* Петро обећао сународницима да ће драстично повећати порезе за богате и велике компаније, зауставити истраживање нафте и увести високе царине за заштиту домаћег тржишта од спољне конкуренције - укључујући и од стране САД

______________________________________________________________

       У ЛАТИНСКОЈ Америци се наставља заокрет улево. Овог пута, левица је чак успела да победи у Колумбији, где је деценијама владао десни центар оријентисан на САД.

       Бивши градоначелник Боготе Густаво Петро, некадашњи герилац покрета М-19, победио је у другом кругу са разликом од чак 700.000 гласова.

       Изашао је на изборе са наглашено левичарским програмом - обећавајући да ће драстично повећати порезе за богате и велике компаније, зауставити истраживање нафте и увести високе царине за заштиту домаћег тржишта од спољне конкуренције - укључујући и од стране САД.

       Вашингтон је журно честитао новоизабраном председнику – и обећао да ће у сваком случају наставити сарадњу са Боготом. Ипак, победа Петра је изазвала забринутост у САД.

       По процени експерта Малека Дудакова, много тога је сада доведено у питање – укључујући спољну политику, где је Колумбија у свему била подређена САД. И чак је иступала против Русије.

       Уз то, ту је пример још једног левог популисте – мексичког председника Лопеза Обрадора – са којим је Бајден у изузетно лошим односима.

       После избора у Аргентини, Перуу, Чилеу, а сада и у Колумбији, није остало много десничарских режима у региону на власти. Изузетак је још увек Болсонаро у Бразилу - али већ у октобру ће бити избори, које ће он изгубити - велика је вероватноћа.

       Тријумф левице погађа већ ослабљени утицај САД у Латинској Америци – и додатно ће ојачати позицију Кине и Русије у том региону.

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари