Туђман 1992. од Американаца тражио бомбардовање Србије

Приликом сусрета са сенатором Мојниханом

  • Хрватски председник Американцу указао да су претеране процене Алије Изетбеговића да су српске снаге убиле 128.000 људи и силовале 30.000 жена

      БАЊАЛУКА, (ФоНет) - Први председник Хрватске Фрањо Туђман тражио је 1992. године од западних земаља да бомбардују Србију, наводи се у депеши из Загреба од 30. новембра те године, коју је објавио Викиликс, а преносе бањалучке Независне новине.

      Туђман је сматрао да српска војна индустрија може да направи ракете са навођењем и да "Запад треба да крене у селективне нападе на српска војна постројења".

      У разговору са америчким сенатором Данијелом Патриком Мојниханом, Туђман је рекао да се Срби уздају у помоћ православне руске браће.

      "Срби се хвале својом војном моћи и могућношћу да праве ракете са навођењем", рекао је Туђман, образлажући свој захтев за бомбардовањем.

      Председникл Хрватске је Мојнихану пренео и да је био у Сарајеву и обавестио га да је тамо ситуација тешка, али је додао да су претеране процене Алије Изетбеговића да су српске снаге убиле 128.000 људи и силовале 30.000 жена.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари