Турска била спремна да Ф-16 пошаље на Сирију

УПЛАШИЛО ИХ И ТО ШТО СУ СИРИЈЦИ Ф-4 ОБОРИЛИ ОБИЧНИМ ДВОЦЕВНИМ ТОПОМ

  • Турци нису знали шта их чека. Русија је испоручила Сирији најновији ракетни комплекс „Бук“ средњег домета који може да обори Ф-16 као што искусни снајпериста гађа у обичној стрељани - сматра генерални директор московског Центра за анализу светске трговине оружјем Игор Коротченко
  • Чињеница да су авиони били у пуној борбеној готовости, не значи да је Турска у сваком моменту могла почети рат са суседном државом. Наравно, да је СБ УН донео резолуцију о почетку борбених дејстава - Анкара би се придружила операцији. Међутим, напасти на свој ризик и страх, значило би посвађати се са Русијом, Кином и Ираном, што Турској уопште није потребно - објашњава експерт турског Центра за стратешка истраживања Блиског Истока Ојтун Орхан

        РАТНО ваздухопловство Турске је било спремно да почне бомбардовање сиријске противваздушне одбране одмах по обарању њеног ловца 22. јуна.

        Од тренутка када је на радару нестао извиђачки Ф-4 и до наласка тела његових пилота у мору 5. јула, турски Ф-16 који се налазе на војној бази Инџирлик у било ком моменту могли су бити подигнути у ваздух и узети курс према суседној земљи. Међутим, након проналаска тела пилота - Анкара је одлучила да се уздржи од војних дејстава.

        Експерти сматрају да је на одлуку Турске утицало неколико разлога.

        Прво, Турци су били недовољно упознати са руским системима ПВО који су распоређени на територији Сирије, па нису знали шта их очекује. Посебно узимајући у обзир чињеницу да је и сада нејасно којим су системом Сиријци успели да оборе извиђачки ловац  Ф-4.

        Други разлог против удара по сиријском ПВО био је политички ризик могуће акције. Јер, испоставило би се да је Анкара, која се реторички залаже за политичко решење сиријске кризе, једва дочекала повод  да отпочне рат.

        Колико би удар био успешан - отворено је питање. Руски експерти претпостављају да турски Ф-16 готово да не би имали шансе.

        Русија је испоручила Сирији најновији ракетни комплекс „Бук“ средњег домета. Овај систем може да обори Ф-16 као што искусни снајпериста гађа у обичној стрељани - сматра генерални директор московског Центра за аналзу светске трговине оружјем Игор Коротченко.

        Он је потврдио да Сирија има и ракетно-топовски комплекс Панцир малог домета. Он је, као и Бук, у стању да дејствује и у условима снажног радиоелектронског ометања.  

        - Имајући у виду да је турски Ф-4 оборен обичним двоцевним топом, односно обичном артиљеријском ватром,  јасно је да је ниво обучености сиријске противваздушне армије веома висок - каже експерт.

        - Чињеница да су авиони били у пуној борбеној готовости, не значи да је Турска у сваком моменту могла почети рат са суседном државом - објашњава експерт турског Центра за стратешка истраживања Блиског Истока Ојтун Орхан.

        - Наравно, да је СБ УН донео резолуцију о почетку борбених дејстава - Анкара би се придружила операцији. Међутим, напасти на свој ризик и страх, значило би посвађати се са Русијом, Кином и Ираном, што Турској уопште није потребно.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари