У Берлину два протеста против корона-политике Меркелове са 40.000 учесника

ПРВИ СКУП ОДРЖАН ПОД ПАРОЛОМ „КРАЈ ЕПИДЕМИЈЕ – ДАН СЛОБОДЕ“

* Носили су транспаренте с натписима Корона, лажна узбуна, Приморани смо да носимо брњицу, Природна одбрана уместо вакцинације и Ми смо други талас

___________________________________________________________________

         ХИЉАДЕ људи протестовале су данас у Берлину због мера уведених у Немачкој ради спречавања ширења корона вируса.

         Протест под називом "Крај пандемије дан слободе" одржан је у време све веће забринутости због раста броја нових случајева инфекције у Немачкој.

         Густо збијени демонстранти, од којих је свега неколико имало маску, прошетали су центром Берлина од Бранденбуршке капије.

         Носили су транспаренте с натписима "Корона, лажна узбуна", "Приморани смо да носимо брњицу", "Природна одбрана уместо вакцинације" и "Ми смо други талас".

         Скандирали су "Овде смо и гласни смо јер су нам укинули слободу".

         Полиција је путем мегафона безуспешно упозоравала учеснике протеста да поштују правила држања дистанце и да носе маске.

         На Твитеру је полиција објавила да је поднела кривичну пријаву против организатора скупа јер није обезбедио поштовање хигијенских правила, а убрзо и да је организатор окончао протестну шетњу.

         Према процени полиције, на протесту је било 17.000 људи.

         Полиција је окупљене раздвајала од учесника контрапротеста, од којих су неки узвикивали "Нацисти напоље".

         На булевару који пролази кроз парк Тиргартен потом је одржан други протест због рестриктивних мера, на којем се према процени полиције окупило 20.000 људи.

         Полиција је тај скуп прогласила завршеним пошто организатори поново нису обезбедили да демонстранти носе маске и да држе дистанцу.

         Данашње протесте осудила је копредседница Социјалдемократске партије Немачке Заскија Ескен. Њена странка је мањи партнер у владајућој коалицији.

         "Хиљаде ковидиота славе себе у Берлину као 'други талас', без држања дистанце, без маски. Они не угрожавају само наше здравље, они угрожавају наш успех у борби против пандемије и за оживљавање економије, образовања и друштва. Неодговорно", навела је Ескен.

         За разлику од САД, Велике Британије и Бразила, влада Немачке из света добија бројне похвале због начина на који управља здравственом кризом.

         У Немачкој је од 210.670 потврђених случајева инфекције, од последица заразе корона вирусом умрло око 9.150 особа, пет пута мање него у Великој Британији која има мање становника.

         У Немачкој је јуче регистровано 955 новозаражених особа, највише у једном дану од 17. јуна.

         Немачка влада је крајем априла почела да ублажава рестриктивне мере, али правила такозваног социјалног дистанцирања и даље су на снази, као и обавеза ношења маски у јавном превозу и продавницама.

         (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари