У БиХ ће бити депортовано 500 њених држављана који су се борили за Исламску државу

ДОСАД СЕ ОПЕРИСАЛО СА 300 ЈЕР НИСУ БИЛИ УРАЧУНАТИ ОНИ КОЈИ СУ ИЗ ЕУ ОТИШЛИ НА РАТИШТЕ

* Оперативно тело Савета министара БиХ, које никада није утврдило ни које су му надлежности, нема јасан план где и како ова лица сместити након депортације

__________________________________________________________

        ДО 500 држављана БиХ, који се сумњиче да су се у Сирији борили за терористичку организацију Исламска држава, налази се у заробљеништву.

        А подаци појединих безбедносних агенција говорили су да је реч о само 300, пише данашњи сарајевски "Дневни аваз".

        Бројка је већа зато што институције БиХ, које још нису утврдиле ни шта ће да предузму са заробљеним држављанима, уопште нису рачунале на грађане који су у Сирију и Ирак отишли из других држава Европе, а не само БиХ.

        БиХ очигледно није рачунала на стотине који су из Аустрије, Белгије, Шведске, Швајцарске и других европских земаља отишли у Сирију, а имају држављанство БиХ, пише лист.

        Они се третирају као држављани БиХ, што су утврдиле и стране агенције, и због тога морају да буду изручени БиХ, без обзира на то одакле су отишли на сиријско ратиште.

        У заробљеништву је и на стотине жена и деце, а за супруге ИСИЛ-оваца, међу којима су и бројне удовице, утврђује се њихова улога у сукобима.

        Тотална је непознаница када ће држављани БиХ бити депортовани, а за сада је то једино урађено у случају Ибре Ћуфуровића из Велике Кладуше.

        Оперативно тело Савета министара, које никада није утврдило ни које су му надлежности, према изворима листа, за сада нема јасан план где и како ова лица сместити након депортације.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари