У Врховном суду Шпаније почело суђење дванаесторици каталонских сепаратиста

БАШ ДЕМОКРАТСКИ: ОДЛУКА ЋЕ БИТИ ДОНЕТА НАЈЕСЕН, А НА ЊУ НЕЋЕ БИТИ ДОЗВОЉЕНА ЖАЛБА

* Бивши потпредседник Каталоније Ориол Жункерас, који је у затвору од новембра 2017. године, главни је оптуженик у одсуству бившег регионалног председника Карлеса Пуџдемона који је од прогона био побегао у Белгију. Њему прети 25 година затвора, а рекао је: „Гласање (...) и одбрана републике не могу бити кривично дело. Најбоље за све, за Каталонију, за Шпанију, за Европу, јесте да се питање врати на политичко поље

* Шпанско тужилаштво није оклевало да догађаје из 2017. опише као "државни удар". Одбрана је одбацила оптужбу за побуну, указавши да је насиље  на дан референдума готово искључиво дошло од полиције      

_______________________________________________________________________   

         ПОСЛЕ четири месеца саслушања, историјско суђење против дванаест каталонских сепаратиста због њихове улоге у покушају сецесије 2017. године, почело је у среду у Шпанији, где ће суд донети политички осетљиву одлуку.

         Некадашњим члановима каталонске владе, бившем председнику регионалног парламента и лидерима независних удружења, суди се јер су 1. октобра 2017. организовали референдум о самоопредељењу, који је био забрањен шпанским законом.

         Истог месеца је декларација о независности изгласана од стране каталонског парламента.

         На стотине сведока укључујући бившег премијера Маријана Рахоја саслушаће Врховни суд, највиши у Шпанији чија се пресуда очекује у јесен и на коју се не може уложити жалба.

Видљиви део обезбеђења судског процеса у Мадриду

         Оптужени су већ планирали да уложе жалбу Европском суду за људска права.

         Бивши потпредседник Каталоније Ориол Жункерас који је у затвору од новембра 2017. године, главни је оптуженик у одсуству бившег регионалног председника Карлеса Пуџдемона који је од прогона био побегао у Белгију. Њему прети 25 година затвора.

         "Гласање (...) и одбрана републике не могу бити кривично дело", рекао је он пре почетка суђења.

         "Најбоље за све, за Каталонију, за Шпанију, за Европу, јесте да се то питање врати на политичко поље", додао је он, позивајући на "дијалог" о решавању каталонске кризе.

         "Да ли верујете да ће Каталонци престати да се боре за своје право на самоопредељење због одлуке суда? Убеђен сам да неће", рекао је други оптужени, Жорди Цуикарт.

         "Урадицћмо то поново", рекао је каталонски председник Куим Тора новинарима о покушају сецесије.

         У Барселони је неколико хиљада сепаратиста синоћ показало солидарност са ухапшенима које називају "политичким затвореницима".

         Тужилаштво није оклевало да догађаје из 2017. опише као "државни удар".

         С друге стране, правници су подељени о том питању, док је одбрана одбацила оптужбу за побуну, рекавши да је насиље  на дан референдума готово искључиво дошло од полиције.

         За адвокате сепаратиста, они су у најгорем случају криви за непослушност, ситно кривично дело.

         Дијаметрално супротни ставови обе стране одражавају једнако поларизовану расправу изван Врховног суда.

         Више од годину и по дана након покушаја сецесије, Каталонијом и даље владају сепаратисти и она је дубоко подељена, док каталонско питање остаје у средишту националне политичке дебате Шпаније.

         (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари