Удар са очекиване стране: СДП предлаже нове функције - „председник БиХ“ и „премијер БиХ“

БИЛИ БИ ТО „ДИРЕКТНО ИЗАБРАНИ ЧЛАНОВИ ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ БиХ“

* Иста партија предложила и повећање броја посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине – са садашњих 42 на 87. Двије трећине биле би биране из Федерације БиХ и једна из Републике Српске - непосредно на изборима

* Иницирала и ширење компетенција БиХ, као и увођење већег броја „подељених надлежности“

* Посебно подмукао је амандман на Устав БиХ: Надлежности које су одузете од ентитета једино се могу вратити уз једногласан пристанак БиХ и два ентитета

_________________________________________________________________

        СДП предлаже амандмане на Устав БиХ којима би биле уведене функције "председника и два потпредседника БиХ", као и "премијера БиХ".

       СДП би, наведено је у предлогу амнадмана, увео председника и потпредседнике БиХ, који не могу бити из истог народа или из реда осталих.

       Кандидати би, према СДП-у, били "директно изабрани чланови Парламентарне скупштине БиХ".

       Амандманима, које предлаже Клуб посланика СДП-а у Представничком дому Парламентарној скупштини БиХ, надлежности које су одузете од ентитета једино се могу вратити уз једногласан пристанак БиХ и два ентитета.

       Прецизиране су надлежности и односи између институција БиХ и ентитета, а постојећим надлежностима институција БиХ додају се одбрана и безбедност, успостављање и функционисање Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, као и осталих надлежности које се уређују законом.

       Ту би се додала и потпуно нова тачка "подељене надлежности других нивоа власти с институцијама БиХ", којима су обухваћени порески систем, изборни процес, правосуђе, пољопривреда, наука и технологија, екологија, локална самоуправа и друге надлежности које се уређују законом.

       СДП-овим предлогом амандамана драстично би се повећао број посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ.

       Са садашња 42 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине, СДП-овим амандманима тај број би се повећао на 87. Као образложење за то наводи се "проширење надлежности државе БиХ", као и јачање надлежности Представничког дома.

       Две трећине биле би биране из Федерације БиХ и једна из Републике Српске, непосредно на изборима, при чему би три места била гарантована представницима који не припадају конститутивним народима.

       Број делегата у Дому народа, према овом предлогу, био би повећан са 15 на 21, по седам из сваког конститутивног народа, и њих би посредно бирао Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

       Предлог СДП-ових амандмана на Устав БиХ на дневном је реду седнице Представничког дома Парламентарне скупштине заказане за 9. децембра.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари